Notícies

  Dijous, 1 d'agost de 2013

La plataforma Garrigues Territori critica que la termosolar de les Borges utilitzi la combustió de biomassa

Pels efectes nocius sobre la salut que això comporta. També denuncien la saturació d'empreses a la vall de Miravall

En referència a la inauguració de la planta termosolar de les Borges Blanques, que es va dur a terme el passat dimarts, 30 de juliol, la plataforma Garrigues per la Defensa del Territori critica que la fàbrica combini l'ús d'energia solar amb la crema de biomassa. Els principals arguments d'aquest col·lectiu, que també s'oposa al projecte d'una planta de biomassa al terme municipal de Juneda, són els perjudicis que aquesta pràctica (la combustió de biomassa) comporta per a la salut i el medi ambient i també la saturació d'empreses del territori de la vall de Miravall. A més, des d'aquesta plataforma, denuncien que "es tracta d'un model de generació energètica imposat des de fora, que no ha estat decidit ni consensuat al territori i que no atén les seves necessitats ni repercuteix a introduir un sistema de generació distribuïda, cooperatiu i a escala de la zona on s'ubica".

Segons un comunicat fet públic per la plataforma, aquestes són les consideracions que han fet en el moment de la inauguració de la planta termososlar:

-L'energia termosolar és una energia neta i renovable, ja que s'alimenta de la llum del sol i no emet contaminants al medi ambient. En canvi, l'ús de biomassa, que no estava previst inicialment al projecte, sí que comporta riscos per al medi i la salut, tal com hem anat alertant des de fa més d'un any. L'emissió de micropartícules a l'atmosfera que suposa la combustió de biomassa, i sobretot en dies d'anticicló (boires a l'hivern i calors a l'estiu), quan aquestes no es dispersen, suposa un risc per als cultius i per a la salut de les persones, ja que són partícules que entren directament als pulmons.

-La central està situada a l'enclavament de Miravall, una de les zones agrícoles més fèrtils del nord de les Garrigues, amb el canal d'Urgell al costat, i que aquesta instal·lació no ha fet sinó contribuir a deteriorar. Destinar 96 Ha de terreny d'aquest espai a una planta industrial ha estat determinant per a la desfiguració d'un dels pocs entorns naturals amb interès paisatgístic, agrícola i recreatiu que existeix entre les Borges, Juneda i Castelldans. A aquesta gran indústria hi cal sumar les centrals de tractament de purins, la fàbrica d'oliasses General d'Olis i Derivats SL, la subestació elèctrica, les desenes d'horts de plaques solars fotovoltaiques i la futura central de biomassa, tot plegat en terreny rústic, no qualificat com a industrial.

-Les Garrigues és una comarca que té part de bosc, però insuficient per alimentar les 85.000 tones de biomassa anuals que necessita aquesta central, amb el consegüent trànsit de camions que això suposa a una carretera, la N-240, que ja està molt a prop del límit de la seva capacitat i que té els seus principals punts negres precisament entre les Borges i Juneda. Es diu l'origen de la biomassa és de zones forestals pròximes i cultius energètics, però en cap cas s'aclareix de quines zones es tracta.

Cal recordar que la plataforma Garrigues per la Defensa del Territori ha recollit més de 1.000 signatures contra la saturació d'emissions i que té interposat un contenciós administratiu contra la resolució de la conselleria de Territori i Sostenibilitat que va autoritzar la central de biomassa de Juneda, a més d'haver fet diverses xerrades informatives sobre la combustió de biomassa i els seus efectes sobre la salut o una caminada reivindicativa, entre altres actes.

Vista panoràmica de la gran extensió que ocupa la termosolar (foto: abantia.com)

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa