Arxiu sonor

  Al dia

  Divendres, 31 de maig de 2013

Muriel Casals: si l'estat espanyol s'oposa a la celebració d'un referèndum caldrà buscar altres fórmules per tirar-lo endavant

En aquesta entrevista, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, -i arran de la presentació del manifest 'A les garrigues estem preparats'-, explica que el Govern de la Generalitat i el Parlament són els encarregats de "dissenyar la forma política del nostre futur estat". Destaca, però, la utilitat d'iniciatives com aquesta perquè mostren que "som molts i molt diversos els que compartim una mateixa idea per al futur del país" i aquest fet "és important per a recolzar i empènyer la tasca de les institucions polítiques".

Ja sobre el procés d'independència de Catalunya, Casals considera que ja no hi ha marxa enrere en el camí cap a l'estat propi perquè "és un dret legítim que decidim com volem que sigui la nostra vida i les nostres institucions". A més, la confluència política i social que es donen en la voluntat d'esdevenir un nou estat fan que el context actual sigui prou adequat per assolir aquesta fita, segons explica Muriel Casals.

Pel que fa a la fórmula jurídico-política adequada per esdevenir un nou estat, des d'Òmnium Cultural treballen perquè sigui un referèndum "molt ampli i amb la màxima legalitat possible". Si l'estat espanyol posa traves a aquesta consulta caldrà que prevalgui la legitimitat democràtica catalana i s'hauran de buscar altres fórmules com "l'empara legal internacional". Segons Casals, l'any 2014 apareix com el moment en què hauria d'arribar l'esmentada consulta ja que "aquest estat de tensió no es pot allargar en el temps".

Per últim, i de cara a la propera Diada de l'11 de setembre, la presidenta d'Òmnium Cultural recorda que s'està treballant en una gran cadena humana, juntament amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), per tal de mostrar a tot el món que "som molts els catalans que volem exercir el nostre dret a decidir".

Muriel Casals (foto: Òmnium Cultural)

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa