Arxiu sonor

  Viatges d'anada

  Dimarts, 9 d'agost de 2016

Entrevista a Oriol Sans, nou director de la Detroit Symphony Youth Orchestra

A principis d'aquest mes d'agost, la Detroit Symphony Youth Orchestra (Jove Orquestra Simfònica de Detroit), donava a conèixer que el borgenc Oriol Sans Arrufat havia estat seleccionat com el seu nou director musical.

Arran d'aquest fet, recuperem una entrevista inèdita que li va fer Mariona Visa per al programa Viatges d'Anada de Ràdio les Borges. És una conversa en profunditat en què Sans relata els motius que el van dur a viure a Detroit, als Estats Units d'Amèrica. Sans va marxar de Catalunya cap allí l'agost del 2006 i l'entrevista es va enregistrar l'any 2014, quan feia ja vuit anys que hi residia.

Després d'estar treballant al Conservatori o a la Universitat de Lleida impartint classes, i havent estat vinculat sempre a la música, Oriol Sans té l'oportunitat d'anar a cursar un màster als Estats Units, amb la sensació, diu que "era l'últim tren per dur a terme un somni que sempre havia tingut".

En l'entrevista explica curiositats de la seva arribada allí, les diferències que hi ha respecte a Catalunya, de què s'enyora, què li agrada més de menjar -tot i que ja remarca, fent una mica de broma, que la gastronomia dels EUA no és de les millors- i, fins i tot, quina música li recorda la partença de Catalunya.

Sans, que ha estat professor a la Universitat de Michigan i ha anat dirigint diverses orquestres al llarg dels anys que fa que viu allí, diu que ja se sent "dels dos llocs", però explica clarament quins són alguns dels avantatges i inconvenients tant de Catalunya com dels Estats Units.

Tot això i altres curiositats i anècdotes del viatge de l'Oriol Sans, a l'entrevista, que mostra un relat interessant i ple de detalls sobre l'aventura d'aquest borgenc.

Sans, nou director de la Jove Orquestra Simfònica de Detroit (foto: University of Michigan).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa