Arxiu sonor

  Al dia

  Dijous, 19 de gener de 2017

Entrevista a Enric Dalmau, president DOP Les Garrigues: "Abans de proposar l'ampliació, calia buscar consens. Mirarem d'assolir-lo i la tornarem a presentar"

Entrevistem el cervianenc Enric Dalmau que, després de 20 anys de formar part del Consell Regulador de la DOP Les Garrigues, n'ha esdevingut president arran de la victòria a les eleccions del passat setembre de la seva candidatura (FCAC).

Amb ell hem mantingut una interessant conversa en què ens ha desvelat sense pèls a la llengua els objectius que té la Denominació d'Origen, que són, en primer lloc, "contactar amb totes les cooperatives que no formen part de la DOP, explicar-los el nostre projecte i escoltar les seves opinions per tal de sumar com més esforços millor". També ha explicat que l'organisme ha establert un pla de comunicació per donar a conèixer la seva tasca i la qualitat de l'oli de la DOP al consumidor.

En la xerrada hem abordat temes com el ressò de la Fira de l'Oli i la seva validesa com a certamen promocional, el futur de la pagesia a la comarca, que segons Dalmau "passa perquè el pagès esdevingui un empresari de la terra", i el model agrícola que ve "amb pagesos molt més professionalitzats, la idea romàntica de cultivar les terres familiars es va acabant".

Pel que fa a l'evolució i millor posicionament de la comarca, segons el president de la DOP Les Garrigues, "falta que l'administració ens doni les bases, som els últims de la fila". En aquest sentit, Dalmau explica que tenim molts atractius "la base dels quals és l'oli i el pagès, que també dóna forma al paisatge", però exposa que hi ha dos problemes: "l'aigua i les comunicacions, ja sigui per carretera i amb les noves tecnologies". Que les administracions facin la darrera inversió per fer arribar l'aigua del Seggara-Garrigues als trossos és essencial, segons Dalmau, que, en aquest sentit assegura que "si fóssim en un altre lloc, ja estaria acabat".

Entre moltes altres coses, també li hem preguntat sobre la pretesa ampliació de la DOP, tant pel que fa a l'àmbit geogràfic com a la introducció d'oli verge. Ha explicat que al voltant d'aquesta qüestió es va generar "un enrenou artificial i polititzat". Indica també, que "potser l'anterior consell no va encertar-la en presentar l'ampliació abans de trobar un consens ampli". Ara, assegura que des de la DOP buscaran aquest suport del territori i "quan l'hàgim assolit, tornarem a presentar l'ampliació a Agricultura".

Et convidem a escoltar l'entrevista, que trobaràs a sota, per saber amb més detall l'opinió d'Enric Dalmau.

Enric Dlamau, a Ràdio les Borges.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa