Arxiu sonor

  Al dia

  Dijous, 20 d'abril de 2017

"Els interessos comercials de les editorials, sobretot espanyoles, fan que Sant Jordi hagi perdut el sentit com a diada de la literatura, excepte en petites comunitats", Rafael Vallbona

Arran de les seccions especials de Ràdio les Borges per aquest Sant Jordi, hem parlat amb l'escriptor i periodista Rafael Vallbona, nascut a Gràcia, a Barcelona, el 1960 i que actualment viu a Premià de Mar. És autor de més de cinquanta llibres de tota mena. Ha cultivat la ficció, l'assaig, la poesia i els llibres de viatge i alguns dels seus títols han estat traduïts a diversos idiomes, i altres han estat premiats amb l'Amat Piniella i el Néstor Luján de novel·la històrica, l'Ernest Udina de periodisme, el Ramon Muntaner de novel·la juvenil o els Jocs Florals de Barcelona, entre d'altres. Ha publicat les novel·les negres 'El tant per cent' (2014) i 'Dits enganxosos' (2016), i va participar a la primera edició de Borges Negres, el festival de novel·la negra celebrat el passat vuit d'abril a les Borges Blanques.

Li hem demanat què representa per a ell la diada de Sant Jordi i també ens ha parlat del seu darrer llibre, 'Tros', ambientat a la comarca de les Garrigues i amb què ha guanyat el 25è Premi Ferran Canyameres de Novel·la, 2016. L'obra és un relat en el qual, en una sola nit, es resolen els interrogants de diverses vides en un triangle de pobles perduts entre el Segrià i les Garrigues.

A mig camí entre Cormac McCarthy, A sang freda i els westerns de John Ford, a 'Tros' hi trobareu un vell que s'ha quedat vidu i que surt de patrulla per evitar els robatoris a les finques i a la policia no li fa gens de gràcia. I la boira ho tenyeix tot de desolació i basarda.

Escolta a l'enllaç de sota què ens ha explicat tant de l'obra com de la diada de Sant Jordi!

Rafael Vallbona, amb el seu llibre 'Tros' (foto: Pagès Editors).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa