Notícies

  Dilluns, 13 de maig de 2013

La CUP critica l'equip de govern de les Borges perquè no paga els impostos a l'Agència Tributària Catalana

Tal com demanava la moció que la formació va presentar juntament amb ERC i que el Ple va aprovar el març de 2012

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de les Borges Blanques ha fet públic un comunicat en què critica l'alcalde del municipi, Enric Mir (CiU), per no executar els acords que contenia la moció en suport al moviment "Diem Prou", que instava l'Ajuntament a pagar els impostos a l'Agència Tributària Catalana i que van presentar conjuntament els grups de la CUP i d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). El Ple de l'Ajuntament va aprovar per unanimitat aquesta moció en la sessió celebrada el 29 de març de 2012.

ERC i la CUP acaben presentant una moció conjunta al Ple

En aquest sentit, cal esmentar que la CUP i ERC havien presentat dues mocions diferents -tal com figura a l'ordre del dia corresponent- però que, per la seva similitud, van decidir fusionar-les en una única moció, que és la que es va acabar debatent i aprovant amb els vots dels 12 regidors assistents al Ple. Pel que fa a la moció presentada, el cap de l'oposició, Jordi Satorra (ERC), va explicar que "cal que paguem a l'Agència Tributària Catalana ja que la nostra nació ha de gestionar, recaptar i distribuir els impostos en plena sobirania". Els acords que es van aprovar consisitien en: donar suport a la campanya iniciada pel moviment "diem prou"; ingressar, en la mesura legalment possible, els pagaments efectuats per l'Ajuntament de les Borges Blanques corresponents a l'IRPF i a l'IVA a l'Agència Tributària de Catalunya i no fer-ho a l'Agència Tributària espanyola; proposar a les formacions polítiques nacionalistes, sobiranistes i independentistes amb representació al Parlament que promoguin la modificació de la legislació tributària catalana per tal que pugui també recaptar els impostos de caràcter estatal i promoure i donar suport a la ciutadania i a la campanya "diem prou" i fer arribar aquests acords al departament d'Economia i Coneixement de la Generalitat, a l'Agència Tributària de Catalunya, a les entitats municipalistes i a la Plataforma "Diem Prou" vinculada a Òmnium Cultural.


Les crítiques de la CUP

En el comunicat fet públic per la CUP de les Borges, la formació insta públicament l'alcalde de les Borges a "adoptar una postura valenta i transferir els impostos municipals a l'Agència Catalana per donar compte així la moció aprovada en el Ple municipal". En declaracions a Ràdio les Borges, el regidor i portaveu de la CUP, Gerard Cabezuelo explica que "en el moment històric que està vivint el país i quan ja hi ha onze ajuntaments que han inciat el tràmit, no entenem els dubtes del nostre Ajuntament en aquest sentit ni tampoc perquè està tan parat amb aquest tema, quan hi ha una moció aprovada amb els vots favorables de tots els regidors." A més, Cabezuelo afegeix que "cal que s'executi ja la moció, ja que els tràmits burocràtics que pugui haver de fer l'Ajuntament de les Borges per tirar-la endavant són els mateixos que hagi pogut tenir qualsevol altre municipi". El portaveu de la CUP afirma que "l'alcalde no pot pretendre deixar les mocions aprovades en un calaix i fer-nos creure aquest joc, no ha de ser covard a l'hora de prendre decisions a favor del país".

D'altra banda, la CUP anuncia al mateix comunicat que presentarà una queixa formal al Síndic de Greuges per una altra moció aprovada pel Ple de l'Ajuntament i que tampoc no s'ha executat. En aquest cas, es refereix a la moció pel canvi de nom de l'actual Plaça de la Constitució, que la formació que representa Cabezuelo va presentar el 2011 i que es va aprovar per majoria simple, amb 5 vots a favor (ERC i CUP) i 8 abstencions (CiU, IBB i PSC). Cabezuelo, a més, i ja fora del comunicat que han fet públic, ha denunciat en aquesta emissora que l'equip de govern sovint no facilita a la CUP la documentació que se li sol·licita i que, en aquest sentit, també faran una queixa al Síndic de Greuges, concretament per la informació que han demanat "per tirar endavant a les Borges un projecte d'horts comunitaris per a la gent necessitada", i que no se'ls ha fet arribar.

L'equip de govern està a l'espera de rebre l'avís de l'AMI

Per la seva part, l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha explicat que, per a ell, el comunicat de la CUP té "afany de protagonisme". El primer edil nega que no s'hagi fet res per a executar els acords de la moció que insta a ingressar els impostos de l'ens a l'agència catalana i explica que, tot i que la intenció sigui aquesta, "de moment l'Agència Catalana té problemes estructurals per poder-ho efectuar, ja que no podria assumir una allau d'ingressos, tal com han reconegut tant l'Associació Catalana de Municipis (ACM) com l'Associació de Municipis per la Independència (AMI)". Mir, ha dit que, a més, hi ha un altre problema que no permet que l'Ajuntament pugui efectuar els punts acordats a la moció i és que "l'agència estatal no reconeix la data de presentació de declaració d'ingressos a l'agència catalana i, si hi ha algun incompliment de les transferències d'una agència a l'altra, les responsabilitats seran del mateix contribuent".

Tot i això, l'Ajuntament de les Borges està esperant l'avís de l'AMI que, quan s'hagin resolt "els problemes estructurals de l'Agència Tributària Catalana", farà una crida a una remesa de cent municipis d'arreu del principat català que ho hagin sol·licitat per consolidar el pagament dels impostos a l'administració pròpia. Així doncs, Mir defensa que el desenvolupament d'aquesta moció depèn en bona part de l'AMI, que és "qui gestiona el tema" i que, per tant, no és "qüestió de voluntat política", però afirma que l'Ajuntament de les Borges ha notificat a l'AMI el seu interès per ser un dels cent municipis esmentats.

D'altra banda, Enric Mir explica que el grup de Convergència i Unió (CiU) tenia la intenció de presentar al passat Ple municipal del 27 de març una moció que recolzava el pagament dels tributs a l'Agència Tributària Catalana però que van decidir retirar-la perquè aquesta no disposa, de moment, "d'una infraestructura que garanteixi el seu funcionament normal". CiU, però, presentarà la moció al Ple d'aquest mes de maig, segons el mateix Mir.

Per últim, Mir ha avançat a Ràdio les Borges que la setmana passada va visitar l'Ajuntament el Cap de Serveis Jurídics de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) per explicar l'evolució de la possibilitat d'ingressar els impostos a l'agència catalana, "fet que demostra que l'equip de govern està compromès amb aquest tema". El representant de l'ACM també va conversar amb els membres del govern municipal sobre la qüestió de la bandera espanyola a la façana de l'Ajuntament.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa