Notícies

  Dilluns, 23 de febrer de 2015

Ateneu Popular Garriguenc i Conca 22 celebren l'acord de desviament de camions de l'N-240 a l'AP-2 però reclamen la gratuïtat del peatge

Insisteixen en l'alliberament del peatge de l'AP-2 entre Lleida i Montblanc com l'opció més econòmica i sostenible

L'Ateneu Popular Garriguenc i el col·lectiu Conca 22 (entitats impulsores de la Declaració de Montblanc, de l'estudi comparatiu entre els costos d'alliberar el peatge de l'AP-2 i construir una autovia i signants del Manifest de les Borges), celebren l'anunci de l'acord entre el Ministeri de Foment i el govern de la Generalitat per restringir el trànsit de camions a la carretera N-240 entre Lleida i Montblanc i desviar-lo a l'autopista AP-2, que hi va en paral·lel.

Segons han informat aquestes entitats a través d'un comunicat, "aquesta mesura farà que es redueixi el trànsit de la carretera i n'augmenti la fluïdesa, passant de nivells de "càrrega inestable" a nivells de "càrrega estable" (entre Lleida i les Borges) i "fluïdesa" (entre les Borges i Montblanc). Els 10.000 vehicles d'Intensitat Mitjana Diària (IMD) actuals disminuiran notablement -es passarà a una situació similar a la de finals dels anys 80- i això contribuirà a un descens de la sinistralitat". En aquest sentit, afegeixen que "nosaltres neguem, per tant, que l'N-240 tingui cap problema de capacitat de trànsit, com s'ha dit des d'algunes instàncies, ni de deteriorament de l'asfalt. Només cal circular-hi per adonar-se que això és fals".

Les entitats també valoren positivament que el Ministeri de Foment, titular d'ambdues vies, hagi ampliat la mesura a tot el tram entre Lleida i Montblanc, no limitant-lo a les Borges-Montblanc, com s'havia anunciat inicialment unes setmanes enrere. Manifesten que "incloure el tram Lleida-les Borges, més perillós i transitat, en la restricció de camions és un encert".

Gratuïtat del peatge

No obstant aquesta valoració positiva de la mesura, creuen que ha d'anar acompanyada de la gratuïtat del peatge per als transportistes o, almenys, en una bonificació mínima del 50% i progressiva fins al 100%. En aquest sentit, indiquen que "els transportistes no han de pagar els plats trencats de la situació de bloqueig a què s'ha arribat i cal posar una infraestructura existent i amb una IMD quatre vegades per sota de la seva capacitat com és l'autopista AP-2 al servei de les necessitats de mobilitat".

L'Ateneu Popular Garriguenc i el col·lectiu Conca 22 continuen insistint, i ja porten cinc anys fent-ho, en la conveniència d'alliberar el peatge entre Lleida i Montblanc el més aviat possible per tal de connectar les terres de Ponent amb el litoral tarragoní per via ràpida i gratuïta, fet que entenen com una necessitat econòmica del territori i, al mateix temps, una mesura clau per minimitzar els accidents de la carretera N-240. Alliberar el peatge en aquest tram és la proposta que fins ara ha sumat més adhesions (institucionals, empresarials, polítiques, socials) i, en aquest sentit, les entitats una crida als representants polítics a refermar l'aposta pel rescat de l'autopista, una mesura, segons les entitats "molt més sostenible a tots els nivells que construir una nova autovia en paral·lel i que és la defensada també pel sector transportista, a qui la suposada dificultat d'un accès llunyà de l'autopista a la ciutat de Lleida no suposa cap problema, com ja han manifestat en anteriors ocasions".

Finalment, les entitats celebren també la proposta del Ministeri de Foment ja que, segons ells "no cedeix a les propostes mercantilistes de fer una nova autovia a compte de l'empresa Abertis i a canvi d'allargar-li la concessió de l'autopista. Les necessitats de mobilitat de la zona no poden quedar subjectes, en cap cas, als interessos particulars d'empreses concessionàries ni constructores, menys encara quan tenim una autopista infrautilitzada i amb màxims nivells de seguretat".

L'N-240 a Juneda, un dels trams més perillós i transitat de la via (foto: arxiu).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa