Notícies

  Dimecres, 25 de febrer de 2015

Aproven inicialment la segona fase del projecte de rehabilitació de l'antic molí d'oli de Cal Gineret de les Borges

Les obres tenen un pressupost de 55.785,34 euros, dels quals s'ha sol·licitat un ajut directe a la Diputació de Lleida de 46.878,44

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de les Borges Blanques ha acordat aquest dimecres aprovar inicialment la segona fase del projecte de rehabilitació de l'antic molí d'oli de Cal Gineret, que preveu la recuperació dels cubs, el celler i el refugi de la Guerra Civil.

Segons ha explicat el regidor de Cultura, Francesc Macià, a Ràdio les Borges, "l'ús futur d'aquest equipament es decidirà a través d'un procés de participació ciutadana, per adequar l'espai a les necessitats que els borgencs i borgenques considerin més adients, com ja havíem anunciat". Sigui quin sigui l'ús final, però, es vol fer totalment visitable l'equipament històric, que a més dels cubs per emmagatzemar oli i gra, i de l'antic celler, inclourà la descoberta d'un refugi de la Guerra Civil.

El projecte ha estat elaborat per l'arquitecta Carme Casals Serrano, amb un pressupost 55.785,34 euros amb l'IVA inclòs, dels quals s'ha sol·licitat un ajut directe a la Diputació de Lleida un per import de 46.878,44€ per tal de poder dur a terme l'actuació. En aquest sentit, Macià ha volgut "agrair el compromís de la Diputació de Lleida, expressat pel propi president Reñé en la seva recent visita a les Borges, per poder recuperar aquest important patrimoni històric i cultural, que forma part de la Ruta de l'Oli i que podrà estar a disposició de la ciutadania abans de final d'any".

Bé Cultural d'Interès Local

L'antic molí d'oli de Cal Gineret, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local per la Generalitat de Catalunya, està ubicat al xamfrà entre el carrer la Font amb el carrer Sant Pere de les Borges Blanques i ocupa la totalitat d'un solar de 237,32 m², amb forma triangular. És un record present de l'activitat econòmica de la ciutat del segle XIX, ja que es tracta d'una edificació antiga datada cap el 1890 que ha tingut diversos usos, essent el més recordat el de refugi antiaeri durant els bombardejos realitzats per l'aviació alemanya i italiana durant la Guerra Civil del 1936-1939.

La primera fase de la rehabilitació

El passat juliol del 2014 i després de quatre mesos de treballs van acabar les obres de rehabilitació de l'espai en la primera fase, amb la col·laboració de l'IEI i la Diputació de Lleida. Es va condicionar la part superior de les voltes de pedra, es va construir una coberta lleugera per protegir-les i un tancament perimetral vidriat, que permet visualitzar la construcció des de l'exterior. En la part que no es van deixar les voltes vistes es va construir una plaça pavimentada amb les lloses de pedra existents, accessible des del carrer Sant Pere, amb un accés cobert a les escales que connecten amb el celler. L'obra tenia un pressupost de 48.220,45 euros i va permetre obrir al públic la part exterior del molí.

Exterior del molí d'oli de Cal Gineret des del carrer la Font (foto: arxiu).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa