Notícies

  Dijous, 23 de maig de 2013

El consistori de les Borges assegura que vol exercir la sobirania fiscal

Argumenten que volen pagar els impostos municipals a l'Agència Tributària Catalana, però, que ara mateix es troben a l'espera de rebre l'avís de l'Associació de Municipis per la Independència

L'Ajuntament de les Borges ha informat que es troba a l'espera de rebre l'avís de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) per tal de poder pagar els impostos municipals a l'Agència Tributària Catalana, tal i com es va aprovar per unanimitat al ple del celebrat el març de 2012.

Segons l'alcalde, Enric Mir, "la intenció del consistori és exercir la sobirania fiscal d'acord amb la voluntat del municipi de les Borges".

No obstant, l'Ajuntament es troba amb dos problemes que de moment, fan que el procés estigui paralitzat, tal com ja va explicar el passat 13 de maig l'alcalde, Enric Mir, en declaracions a Ràdio les Borges. El primer és que l'organisme autonòmic té problemes estructurals que fan que no pugui assumir una allau d'ingressos i el segon té a veure amb que Hisenda no reconeix la data de presentació de declaració d'ingressos a l'agència catalana, i en cas que hi hagi un incompliment en les transferències, les responsabilitats recaurien en el consistori, pel que també s'està a l'espera que es resolguin els impediments legals.  

Segons Enric Mir, l'Ajuntament ja ha sol·licitat a l'AMI el seu interès per convertir-se en un dels cent municipis que tributin íntegrament a Catalunya a través de l'Agència Tributària Catalana, però malgrat tot veu necessari "que es resolguin aquests problemes estructurals així com la manca de seguretat jurídica per tenir les espatlles cobertes en cas que hi hagi un retard en el pagament".

En aquest sentit Mir argumenta que l'agència catalana actua com a organisme recaptador i també com a gestor, transferint els diners a Hisenda, pel que "cal que ens assegurin que el pagament es farà dins del termini que estipula la llei".

Per a Mir el pagament dels impostos a l'Agència Tributària Catalana "no es tracta d'una insubmissió fiscal, sinó del dret dels catalans a contribuir a la creació de les estructures d'estat, un element clau per construir el nostre país".

De fet, des del consistori afirmen que s'han realitzat algunes iniciatives per poder pagar els impostos a l'ens català. A més de les converses mantingudes amb l'AMI, el passat mes d'abril Enric Mir es va reunir, com va avançar aquesta emissora, amb el cap de serveis jurídics de l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

Aquesta informació arriba després que la CUP de les Borges fes públic un comunicat en què criticava l'alcalde del municipi per no executar aquests acords aprovats per unanimitat al ple del març de fa un any.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa