Notícies

  Dilluns, 27 de maig de 2013

Una delegació de les Borges ha visitat Toluges i han participat a les festes de Pau i Treva de Déu

S'han promocionat els productes garriguencs a la ciutat nord-catalana

Una delegació de les Borges, encapçalada pels membres del consistori i del Patronat Fira de les Garrigues, ha visitat aquest passat cap de setmana la ciutat nord-catalana de Toluges per participar en els actes de celebració de les festes de Pau i Treva de Déu. Els representants borgencs es van reunir amb els seus homòlegs tolugencs per explorar noves estratègies de promoció conjunta dels respectius territoris i dels seus teixits productius i associatius. També han participat en la demostració de repics de campana que ha dut a terme el mestre campaner de Borges, Pere Giné, i en la cinquena edició de la cursa de la Pau i la Treva, en què hi han pres part cinc corredors del Club Atlètic Borges.

Les Borges, agermanada amb Toluges des de fa 33 anys, ha aportat a la trobada els productes tradicionals i més representatius de la comarca, com l'oli de les Garrigues, les orelletes i la mistela, que es van poder degustar al tradicional dinar de germanor que aplegarà les dues delegacions. La comitiva també va participar en el berenar popular de pa amb oli garriguenc i xocolata, i en l'ofrena floral al monument que commemora l'agermanament, un dels actes més esperats i que va tenir lloc al Camp de Maig. L'alcalde de les Borges, Enric Mir, afirma que "aquest és l'acte que representa més fidelment els lligams que uneixen les Borges i Toluges, dues ciutats unides que prenen part conjuntament en una festa que rememora els nostres orígens, el naixement de les Corts Catalanes, a més d'iniciar-hi contactes per establir-hi acords de promoció econòmica, turística i cultural". En aquest sentit la ciutat de la Catalunya nord comptarà amb un nou espai permanent de promoció de l'Espai Macià i de la cultura de les Garrigues que exposarà, entre altres, productes gastronòmics del territori com l'oli i el vi.

Les festes de Pau i Treva tenen lloc cada any a finals del mes de maig a Toluges en commemoració de l'assemblea de Pau i Treva de Déu celebrada en aquesta vila el segle XI, concretament l'any 1027, sota la presidència de l'Abat Oliva, que es considera com la precursora no tan sols de la pau a l'edat mitjana sinó també de les Corts catalanes.

Pel que fa als representants de Toluges, visitaran les Borges Blanques durant la celebració de la Festa Major, que tindrà lloc el primer cap de setmana de setembre.

Els campaners de les Borges han participat a les festes de Toluges (foto: Aj. de les Borges).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa