Notícies

  Dimarts, 16 de juny de 2015

El 3er Festival de Repic de Campanes de les Garrigues se celebra enguany a la Granadella

L'acte tindrà lloc aquest dissabte i començarà a les 6 de la tarda amb una visita guiada pels principals atractius turístics del poble

Aquest dissabte 20 de juny se celebrarà el 3er Festival de Repic de Campanes de les Garrigues, un acte que es farà al municipi de la Grandella i començarà a partir de les 6 de la tarda. En l'edició d'enguany a part d'haver-hi la tradicional audició de repic de campanes també hi haurà la possibilitat de fer una visita guiada pel Centre d'Interpretació de l'Oli i el nucli antic del poble. A més, el president de l'Associació Amics de la Seu Vella, Joan Ramon González, farà una conferència titulada 'I ara...toquen les campanes!'.

El Festival de Repic de Campanes és un acte que té com a objectiu ser un punt de trobada de diferents campaners de Catalunya i pretén aconseguir que la població reconegui la vàlua i el significat que tenen les campanes al llarg de la història. De fet, el president de l'associació de campaners de les Borges Blanques i un dels organitzadors del festival, Pere Giné, remarca en una entrevista a Ràdio les Borges que dels 24 municipis que té la comarca de les Garrigues, 22 tenen un campanar: "tenim un gran patrimoni a la comarca, hi ha campanars molt vistosos com el de la Granadella, que té relleus i altres tipus d'ornamentacions".

Una altra de les característiques del Festival que es farà aquest dissabte a la Granadella és que és itinerant. Així, la primera edició es va fer a Puiggròs, l'any passat va tenir lloc a Juneda i l'any que ve té previst celebrar-se a Tarrés. Giné explica que el motiu d'incentivar la itinerància és per promoure la conservació dels campanars: "des que es van electrificar els campanars i les campanes toquen soles ja no hi puja ningú i de tant cal fer tasques de manteniment com engrassar els martells de les campanes o arreglar les goteres".

El Consell Comarcal de les Garrigues, el Centre d'Estudis de les Garrigues, l'associació de campaners de les Borges Blanques i enguany l'Ajuntament de la Granadella són els encarregats d'organitzar el festival del pròxim dissabte. Els actes que hi ha previstos són gratuïts i oberts i són els següents:

  • 18:00h: Rebuda dels participants per part dels organitzadors i de les autoritats locals (plaça del Pla de la Vila).
  • 18:30h: Visita guiada pel nucli antic del poble, el Centre d'Interpretació de l'Oli i el refugi a càrrec de Josep Maria Navàs.
  • 19:30h: Visita a l'Església de Santa Maria de Gràcia.
  • 20:00h: Inauguració del festival a càrrec de les autoritats.
  • 20:30: Conferència a càrrec de Joan Ramon González, president de l'Associació Amics de la Seu Vella, titulada 'I ara...toquen les campanes!'.
  • 21:00h: Sopar pels assistents a la plaça del Pla de la Vila. Inclou: entrepà + beguda + gelat (5€). Inscripcions a l'Ajuntament de la Granadella (973 133 017).
  • 22:00h: Audició a càrrec dels campaners.

Campaners d'arreu de Catalunya participaran en l'audició de lluïment d'aquest dissabte

Alguns dels millors campaners de tot Catalunya faran una audició de repic de campanes aquest dissabte a la Granadella, a l'Església de Santa Maria de Gràcia. El públic assistent s'asseurà en cadires al peu de l'església i des d'allà podrà escoltar i veure a través d'una pantalla com es toquen els repics. Els intèrprets que hi participaran són: Miquel Marquès, campaner de Vallbona de les Monges; Cristòfol Conesa, campaner de la Catedral de Tarragona; Ignasi Cortés, campaner d'Òs de Balaguer; Josep Rella Artiga, campaner de Vilac (Val d'Aran) i Pere Giné, campaner de les Borges Blanques.

Cartell del 3er Festival de Repic de Campanes de les Garrigues.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa