Notícies

  Divendres, 31 de maig de 2013

ERC abandona la sessió plenària de les Borges en senyal de protesta

Mentre s'estava debatent el segon punt de l'ordre del dia

El Ple de l'Ajuntament de les Borges havia de votar ahir una moció en defensa del català a la Franja de Ponent i per a la supressió de les denominacions Lapao i Lapapyp de la Llei de llengües d'Aragó, que havia presentat el grup d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Finalment, però, aquest punt, que era el desè de l'ordre del dia previst, no es va votar perquè els regidors d'ERC van plantar la sessió en senyal de protesta.

Jordi Satorra, Enric Farran, Gemma Farré i Josep-Lluís Balsells van marxar del ple quan s'havia d'efectuar la votació del segon punt de l'ordre del dia, que consistia en la "concertació d'un préstec a llarg termini amb Caixa Viva per un import de 270.000 euros" que servirien per finançar inversions del futur Centre de Tecnificació del Tennis de Taula. Segons explica el portaveu d'ERC a Ràdio les Borges, els regidors van decidir marxar del ple a causa " de les reiterades intervencions de l'alcalde amb què comença a acusar l'anterior govern de la Generalitat de tots els mals i sense que la intervenció del grup d'ERC no hi hagi fet cap referència en el seu torn". A més, Satorra ha afegit que des del seu grup lamenten que l'alcalde, Enric Mir (CiU), "no moderi el debat des de la concòrdia" i aclareix que, si haguessin seguit al ple "s'hagués continuat amb una discussió sobre assumptes que no són del ple".

Per la seva banda, l'alcalde, Enric Mir, no considera cap de les seves intervencions injustificades ni fora de lloc ja que "fer referència a la mala situació econòmica que ha heretat la Generalitat de l'anterior Govern és una realitat". A més, Mir manifesta que "és aquesta situació la que fa que l'Institut Català de Finances (ICF) no pugui donar crèdit a l'Ajuntament de les Borges i que els diners s'hagin de buscar d'altres maneres", en referència a l'esmentat punt en què es volia concertar un préstec a llarg termini de 270.000 euros.

Altres qüestions tractades

D'altra banda, el ple va aprovar, gràcies als vots de l'equip de Govern (CiU i IBB), el reglament que regula el funcionament dels nous bucs d'assaig musical, unes instal·lacions que s'han reobert aquest mes de maig després dels treballs d'adequació i millora. La proposta és una normativa consensuada amb els grups musicals que utilitzen aquest equipament de manera habitual. Segons l'alcalde Enric Mir, l'ordenança "estableix les normes i marca també un horari d'assaig, uns requisits que s'hauran de seguir i que garantiran el bon funcionament de l'equipament així com la bona convivència amb els veïns de la zona".

A més, el ple també va aprovar la concessió d'un préstec de 270.000 euros per finançar inversions del Centre de Tecnificació de Tennis Taula, el punt on van plantar el ple els edils d'ERC, "una operació que s'instrumenta com un crèdit pont per tenir liquiditat per afrontar els pagaments (interessos i amortitzacions), ja que no genera major deute, sinó que és un avenç dels diners que ja estan concedits i que es rebran en concepte de subvenció que aportarà el Consell Català de l'Esport per a l'obra en qüestió", segons afirmen des del consistori.

Durant el ple també es van aprovar dues modificacions de pressupostos per a l'exercici 2013. La primera consisteix en habilitar una partida pressupostària de 50.000 euros per tramitar l'expedient d'expropiació de dos terrenys destinats al vial públic, ubicats als carrers Ave Maria i Marinada de les Borges.

Aquest dijous a la nit també es va donar compte de l'informe trimestral corresponent al primer trimestre de 2013 sobre el compliment de les mesures de lluita contra la morositat. Segons aquest, el consistori afirma tancar l'exercici amb només 40 factures pendents de pagament per un import de 16.392,43 euros.

Finalment, la sessió d'aquest dijous al vespre també va incloure un debat en què es va fer l'aprovació definitiva del projecte d'urbanització de l'avinguda Jaume I de les Borges. L'aprovació del projecte és el pas previ necessari per a poder realitzar la petició de les subvencions al PUOSC i als plans FEDER. La concessió d'aquestes és condició indispensable per dur a terme els treballs donat l'elevat cost de l'obra, que compta amb un pressupost de 909.482,76 euros més l'IVA. Les millores consisteixen en alinear l'avinguda, per la qual cosa és necessària l'expropiació d'una part del frontó de l'escola Mare de Déu de Montserrat i d'un sector d'una nau industrial de l'empresa Agrolés.

Seguiment del ple

Pots consultar l'ordre del dia d'aquesta sessió plenària ordinària aquí, i també en pots recuperar l'arxiu d'àudio.

Imatge d'un Ple municipal anterior (foto: Ajuntament de les Borges)

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa