Notícies

  Dimecres, 11 de novembre de 2015

Disminueixen les actes d'infracció a la província de Lleida durant la campanya de la fruita

Segons dades de la Comissió Agrària, que aquest any ha augmentat el nombre d'inspeccions durant la temporada de collita

La campanya de control duta a terme tant per la Inspecció de Treball i Seguretat Social com de la Inspecció de Treball de Catalunya entre els mesos de maig i setembre ha permès fer un total de 167 visites a explotacions agrícoles i a magatzems de fruita (classificació, manipulació i comercialització), segons les dades facilitades aquest passat dimarts, 10 de novembre, per la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, en el decurs de la reunió de la Comissió Provincial de Seguiment del Conveni Marc per a la Planificació i Ordenació de les Campanyes Agrícoles de Temporada (Comissió Agrària), convocada per fer balanç de la campanya de fruita.

Aquestes 167 visites d'inspecció representen un augment del 72% en relació a les 97 que es van dur a terme la campanya anterior. En aquestes 167 visites, els inspectors i subinspectors, acompanyats i en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra, van identificar un total de 740 treballadors, xifra superior en un 55% respecte als 477 identificats en la campanya 2014. D'aquests 740 treballadors identificats enguany, 101 tenien nacionalitat espanyola i els 639 en tenien alguna altra.

Tot i haver-se incrementat el nombre de visites, el nombre d'actes aixecades per infracció ha baixat de forma important al passar de les 26 comptabilitzades a la campanya anterior a 16 en la campanya d'aquest any, es a dir, un 38,4% menys. D'aquestes 16 actes per infracció, 12 ho van ser per faltes comeses en les altes a la Seguretat Social, 3 per contractació irregular d'estrangers i 1 per infracció en matèria de salaris. En aquest sentit, els sindicats agraris i les organitzacions agràries han valorat molt positivament la tasca de la Inspecció de Treball per garantir el compliment de la normativa vigent i han demanat que "no s'abaixi la guàrdia".

La subdelegada ha explicat també que, tal i com es va acordar en la Comissió Agrària l'any passat, la Inspecció de Treball també va dur a terme al desembre de 2014 visites d'inspecció en la campanya de recollida de l'oliva amb 12 visites i un acta d'infracció per contractació irregular de treballadors estrangers. Aquestes 12 visites no estan incloses en el balanç anterior, referit només a explotacions agrícoles de fruita i magatzems de fruita.

Contractació en origen

Segons les dades facilitades en la Comissió Agrària, la contractació en origen en la campanya 2015 ha experimentat un descens del 9'7% en relació a la campanya de 2014. De les 257 sol·licituds presentades aquest any, es van concedir 242 la majoria de les quals correspon a treballadors procedents de Colòmbia que ja havien adquirit el dret legal pel fet d'haver-hi treballat les dues campanyes anteriors.

Des de 2012, el descens ha estat progressiu ja que les sol·licituds de contractació en origen de no comunitaris concedides ha experimentat un descens del 49,4% al passar de les 478 concedides al 2012 a les 242 d'aquest any. Inma Manso ha remarcat que aquest descens progressiu en la contractació en origen "va ser un dels compromisos adquirits com a subdelegada en l'inici de la legislatura per prioritzar la mà d'obra interior i que, tot i que representa un percentatge molt baix en relació al volum total de treballadors de la campanya, és positiu que hagi anat a la baixa en aquests darrers quatre anys".

Indemnitzacions per efectes meteorològics

En el decurs de la Comissió Agrària, també s'ha fet repàs del pagament de les indemnitzacions d'Agroseguro derivades dels expedients oberts arran de pedregades i altres fenòmens meteorològics que han afectat la producció fructícola de Lleida. Segons les dades facilitades, en aquest 2015 la suma provisional de les indemnitzacions seria d'uns 42 milions d'euros, dels quals 36 milions correspondrien a sinistres per pedregades, 4 milions correspondrien a sinistres per gelades, manca de quallat i vent i la resta a altres cultius. La província de Lleida ha assegurat aquest any 240.726 hectàrees de les que 29.966 corresponen a fruiters (pera, poma, préssec, nectarina i paraguaià).

A la reunió hi han estat presents representants dels serveis territorials d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Guàrdia Civil de Lleida, Cos de Policia nacional espanyola de Lleida, Mossos d'Esquadra, Dependència de Treball i Immigració de l'Estat, Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), Inspecció de Treball de l'Estat i de la Generalitat, Tresoreria de la Seguretat Social i Agroseguro, així com representants d'Afrucat i dels sindicats ASAJA, UP, JARC, CCOO i UGT.

La reunió de la Comissió Agrària de Lleida (foto: subd. gov. espanyol).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa