Notícies

  Dimarts, 11 de juny de 2013

Una família de les Borges dóna un domàs orginal del Centre Democràtic Republicà a l'Espai Macià

Es tracta d'una peça única, d'uns dos metres i mig de llarg i mig metre d'ample, confeccionada de manera artesanal l'any 1918

La família Arrufat-Gassió ha donat a l'Espai Macià de les Borges el domàs del Centre Democràtic Republicà, una peça única d'uns dos metres i mig de llarg i mig metre d'ample, confeccionada de manera artesanal l'any 1918. Fins a l'esclat de la Guerra Civil la tel·la va ser utilitzada com a ornament en les sales d'aquesta entitat política, embrió del republicanisme de les Borges i centre de l'electorat de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià i Llussà. El domàs es conserva en bon estat ja que ha estat recentment restaurat i en breu s'exposarà en una nova vitrina del centre dedicat a la figura de Francesc Macià.

La peça és una senyera cosida a mà i pintada també a mà amb pintura de tela de l'època. "Una peça única i d'un gran valor", afirma el regidor de Cultura de l'Ajuntament de les Borges, Francesc Macià, que també destaca "el pes que té en el conjunt del fons museístic sobre la figura de l'expresident, ja que ens aporta informació sobre una de les parts més desconegudes de la vida de Macià, la que gira en torn del Centre Democràtic Republicà, una entitat fundada el 1900 que aplegava gran part dels seus votants".

D'altra banda, el regidor ha volgut mostrar el seu agraïment a la família Arrufat-Gassió, "que després de custodiar el domàs durant tants anys ara amb la seva donació ha permès que aquesta peça passi a ampliar encara més la col·lecció de l'equipament cultural borgenc i en conseqüència, el valor d'aquest".

El Centre Democràtic Republicà, associació en torn a què s'agrupava el republicanisme macianista de les Borges, estava situat al carrer Nou de les Borges, en un edifici municipal que encara conserva la façana de l'època.

Domàs del Centre Republicà que a partir d'ara s'exposarà a l'Espai Macià (foto: Ajuntament de les Borges)

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa