Notícies

  Dimecres, 19 de juny de 2013

La pedregada d'ahir afecta sobretot els cereals i els fruiters del nord de la comarca

Avui es començaran a avaluar els danys i a fer els peritatges als conreus afectats

El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i del director general d'Alimentació, Qualitat, i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, es va reunir, ahir a la tarda, a la seu del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, amb alcaldes, sindicats, cooperatives i agricultors afectats, per avaluar les conseqüències de la tempesta caiguda ahir a les comarques de Lleida i que, acompanyada de pedra, ha afectat bàsicament cultius fructícoles i de cereal, entre altres danys, com ara mobiliari urbà, etc. de municipis de les Garrigues (bàsicament el nord de la comarca), el Pla d'Urgell, l'Urgell, la Noguera i el Pallars Jussà, i que, amb la mida d'entre una avellana i un ou de gualla, podria haver assolit un abast igual o superior a la del 5 de juliol de 2012. Els responsables d'Agroseguro comprovaran a partir d'avui "el dany real registrat en les plantacions" per a fer-ne els peritatges.

El conseller també ha avançat que demanarà a l'Estat que consideri rebaixar els mòduls de l'IRPF per l'afectació de la pedra, i ha advertit que pot ser que costi justificar els danys perquè la fruita encara és molt petita. Val a dir que el director general d'Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, visiten avui, a partir de les 10:30 hores, diversos indrets de les comarques afectades per la pedregada d'ahir. El lloc de trobada ha estat la seu de la Cooperativa d'Arbeca.

D'altra banda, Unió de Pagesos convoca demà dijous a les 21 hores una assemblea informativa amb els afectats per les últimes pedregades d'aquest mes a les comarques de Lleida.

Afectacions també a diversos comerços i habitatges

El temporal de pluja i pedra també ha provocat que diversos locals de les Borges Blanques hagin estat afectats per inundacions i esfondraments. Diversos domicilis particulars de les Borges han sofert inundacions de diversa consideració i alguns comerços han hagut d'aturar la seva activitat a causa de la pedregada. Els problemes s'han pogut resoldre per part dels mateixos veïns en la major part dels casos, però els bombers de les Borges han hagut d'ajudar a treure aigua d'alguns immobles.

Un moment de la reunió d'ahir a la tarda (foto: DAAM)

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa