Notícies

  Dimecres, 17 d'agost de 2016

El museu de cal Pauet de les Borges continua creixent: ha incorporat al seu fons l'antiga màquina de projeccions del Cine Terrall

L'equipament va obrir les portes per la revetlla de Sant Joan i es pot visitar els dissabtes al matí i al vespre al passatge de la Vila de Carlet

El passat 21 de juny publicàvem aquesta entrevista que des de Ràdio les Borges havíem fet a Josep Maria Anglès, impulsor del museu de cal Pauet de les Borges Blanques. Hi parlàvem de com va sorgir la idea de crear el museu i de què hi podrien trobar els visitants, entre altres detalls, dos dies abans que obrís les portes (la inauguració va tenir lloc el 23 de juny).

L'equipament, ubicat al passatge de la Vila de Carlet de les Borges, entre els carrers Nou i Marquès d'Olivart, conté prop de mil objectes històrics diversos (bates i objectes d'infantesa, del col·legi, còmics, cartells de pel·lícules, un cartell de propaganda del famós Seat 600, pilotes, llumins de Garibaldi, estris de pagesia, una Montesa dels anys 50, etc.). dels anys 50 i 60 del segle passat, majoritàriament, però també n'hi ha de més antics (dels anys 20 0 30) i posteriors. És, segons indica Anglès, nascut el 1949, "un lloc que recrea el paisatge de la nostra infantesa".

El museu de cal Pauet està ubicat a la casa pairal de Josep Maria Anglès, un antic molí d'oli amb parets de pedra molt ben conservades, al passatge de la Vila de Carlet de les Borges Blanques, entre els carrers Nou i Marquès d'Olivart, ben a prop de l'església parroquial del poble. Es pot visitar els dissabtes al matí i al vespre i el preu de l'entrada és de tres euros. Fora d'aquest horari es poden concertar visites per a grups.

L'antiga màquina del Cine Terrall de les Borges

El fons del museu de cal Pauet ha augmentat considerablement des que va obrir les seves portes al públic. Josep Maria Anglès explica que "s'hi han incorporat un centenar llarg d'objectes, alguns de molt valuosos", i afegeix que "depèn de quin objecte es fa difícil de comptabilitzar i inventariar perquè podries comptar-ne molts o un sol com a conjunt, que és el que acabo fent, normalment".

Entre aquests objectes que es poden trobar al museu, n'hi ha dos de ben destacats: l'antiga màquina de projectar pel·lícules de cinema que s'utilitzava al Cine Terrall de les Borges Blanques i l'equip AC/DC del mateix cinema, per canviar el corrent elèctric d'altern a continu.

Pel que fa a la màquina de cinema, el seu propietari va decidir cedir-la al museu i Josep Maria Anglès s'ha encarregat de traslladar-la a l'equipament, netejar-la bé i posar-la a punt, "una feina prou laboriosa". A més, s'ha comprovat que la màquina funciona, però, per preservar-la de manera segura, no es farà servir.

Aquesta màquina, juntament amb el conversor AC/DC són aparells de força pes i embalum, i van funcionar des de la primera fins la darrera projecció dels films que es van veure al Cine Terrall (en marxa del 1951 al 1976). Aquesta incorporació al museu ha resultat sorprenent, fins i tot, als membres de l'Acadèmia del Cinema Català, que han mostrat el seu interès per l'aparell, que consideren "d'alt valor perquè no se'n troba cada dia".

Altres incorporacions al museu

A més de les esmentades, hi ha hagut noves incorporacions més, entre les que destaquen un pupitre escolar dels anys 40 (tot contextualitzat amb el tinter, els llibres, etc.), diversos llibres escolars, com uns quadernets de còmics entrellaçats "que els xiquets i xiquetes ens canviàvem" del 'Gonzalo i Plateoro', 'cromos' de la república o bé programes del Cine Terrall de l'any 50, entre altres. Tot, per aprofundir en la tasca de "preservar objectes que puguin fer reviure moments passats a qui els van viure o perquè els joves d'avui puguin veure com es vivia quotidianament abans", segons explica Josep Maria Anglès.

Bon balanç de visitants

Josep Maria Anglès explica que després que durant les primeres setmanes l'entrada al museu fos gratuïta, se sent satisfet de la gent que ha acudit a vistar-lo. Es nota que Anglès ha tirat endavant aquest museu amb molta passió, perquè es mostra encantat que la gent li pregunti coses del museu i d'explicar què hi ha de nou.

Està content, doncs, de les visites rebudes que, a part dels grups concertats, situa en unes 20 0 25 persones cada dissabte. Li sap una mica de greu, però, que la majoria de visitants siguin de fora de les Borges "m'encanta que vingui gent de fora a visitar el museu perquè vol dir que és interessant i perquè, d'alguna manera, pot servir a donar a conèixer el poble i que la gent hi passi més estones, però trobo a faltar més veïns nostres".

D'altra banda, Anglès té clara la tipologia de visitant: gent d'uns cinquanta anys en amunt "que es queden embadalits i es posen a explicar les històries que els vénen al cap quan veuen els objectes del museu". Tot i això, la visita de cal Pauet és recomanable a tothom i, si convé, per als més joves, el Josep Maria va explicant què són els objectes que potser no coneixen. I va treballant per anar augmentant cada cop més el fons de l'equipament.

La màquina de cine i el conversor ac/dc exposats al museu (foto: cal Pauet).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa