Notícies

  Dimecres, 31 d'agost de 2016

La trobada de gegants de la Festa Major de les Borges estrena nou recorregut

Tal com explicaven des de la Comissió de Festes a Ràdio les Borges, es du a terme per motius de seguretat i perquè totes les colles geganteres puguin fer tot el circuit

L'Ajuntament de les Borges Blanques i la Comissió de Festes han comunicat aquest dimecres que, per motius de seguretat, davant l'augment de colles participants a la 34a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs, prevista per aquest dissabte i considerada l'acte més multitudinari de la seva Festa Major, que tindrà lloc els propers 3, 4, 5, i 6 de setembre, es modifica el recorregut de la cercavila. Segons els organitzadors, per aquesta edició ja s'han inscrit una setantena de colles, que hi participaran amb uns 160 gegants i a la que s'esperen unes 6.000 persones de públic, segons informen des de l'Ajuntament de les Borges.

En la trobada 2016, que començarà amb una plantada de gegants a les 17 hores al Passeig del Terrall, també hi prendran part 3 grups de correfocs i una cinquantena de grups de grallers, que iniciaran el seu recorregut a les 18.00 hores, des del Passeig del Terrall fins a la plaça de la Constitució de les Borges. Durant el seu recorregut d'enguany, després de la sortida, la cercavila anirà cap al raval de Lleida, el carrer la Bassa, el carrer del Carme, cap al carrer Nou, el carrer carnisseria i acabaran a la plaça, on es presentaran els gegants i faran dues ballades.

Una altra de les novetats destacades d'enguany ha estat la creació d'una Comissió Gegantera, formada per les colles dels gegants i la de diables de les Borges, així com per membres de la Comissió de Festes, amb els que, segons l'Ajuntament, per motius de seguretat, donat l'augment de colles participants aquests darrers anys, s'ha hagut d'acordar canviar el recorregut. Així, enlloc de sortir i acabar a la Plaça com era habitual, ara començarà al Passeig del Terrall i seguirà finalitzant a la Plaça. També s'ha modificat el lloc de la plantada inicial, substituint el raval de Lleida pel més espaiós, segur i emblemàtic parc del Terrall, entre altres petits canvis forçats pel nou recorregut.

En total l'organització ha previst que hi actuaran unes 1.800 persones, de les que 1.500 han confirmat que també assistiran al sopar popular per als participants en la trobada, previst a la zona de penyes sobre les 21 hores. Prèviament, a partir de les 18 hores al Centre Cívic, tindrà lloc el lliurament dels premis Olivera d'Or al borgenc i a la garriguenca de l'any, el Club Tennis Taula Borges i Edith Schaar, respectivament. Tot seguit, la popular actriu catalana Lloll Bertran serà l'encarregada de fer el pregó de la Festa Major de les Borges Blanques.

Ban d'alcaldia per garantir la seguretat i bona convivència

D'altra banda, i amb la mateixa intenció de garantir el normal funcionament i la bona convivència en els espais públics durant la Festa Major 2016, l'alcalde de la capital de les Garrigues, Enric Mir, ha publicat un Ban d'alcaldia on es comunica a la població que es considera necessari adoptar les mesures necessàries per tal de garantir la  convivència ciutadana i la seguretat pública i que aquesta sigui compatible amb el gaudi de les diferents activitats previstes per aquesta festa. Així, la nota recorda que la Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana, prohibeix el consum de begudes alcohòliques en llocs, vies, establiments o transports públics quan pertorbi greument la tranquil·litat ciutadana i habilita a l'alcaldia per a imposar les sancions i adoptar les mesures previstes a la llei quan les infraccions es comentessin en espais públics municipals o afectin a béns de titularitat local. 

D'aquesta manera, el Ban d'alcaldia recull que durant aquests dies no és permès el consum de begudes alcohòliques en llocs, vies, establiments o transports públics quan pertorbi greument la tranquil·litat ciutadana; Que està prohibida qualsevol altra conducta que pugui vulnerar la Llei orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana, i la resta de normativa aplicable, que suposi pertorbació del descans dels veïns, de la convivència ciutadana així com de la seguretat pública; i que queda habilitada la Policia Local per a cursar les denúncies pertinents en cas de comissió d'infraccions previstes en aquest ban i en la legislació aplicable, així com dur a terme els controls de trànsit, alcoholèmia i seguretat que estimin oportuns.

Aquest dijous comencen els actes previs

Amb tot, el dijous 1 de setembre, a partir de les 19 hores, està previst que més d'un centenar d'infants participin en l'activitat 'Pintura al terra', on acompanyats pels seus pares i familiars els més petits podran pintar temàtiques de Festa Major, en grups de 6 a la Plaça Europa, i on tots els participants rebran un obsequi.

Els actes previs continuaran aquest divendres, a les 12 i a les 19 hores, amb el repic i volteig general de campanes anunciant la Festa Major, a càrrec de l'Escola de campaners de les Borges. A la tarda, a partir de les 17 hores, a la Plaça Europa els més petits podran gaudir dels "Diver Parks", amn més de 10 inflables; i tindran un altre plat fort a les 23 hores, amb l'obra de teatre "El florido pensil" (versió femenina), amb les actrius Isabel Rocatti, Roser Batalla, Lloll Bertran, Victòria Pagès i Mireia Portas, per la que ja s'han venut unes 600 entrades anticipades. La jornada finalitzarà a la zona penyes, amb la nit del jovent en la qual hi haurà l'actuació "Crazy Circus by Itinerant Festival", amb Duddins, Marsal Ventura, Mon Dj i Dj Martins.

La trobada de gegants de l'any passat, a la plaça de la Constitució de les Borges.
Plànol del nou recorregut de la 34a Trobada de Gegants, grallers i correfocs de la Festa Major de les Borges Blanques.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa