Notícies

  Dimecres, 31 d'agost de 2016

Unió de Pagesos adverteix que la greu sequera pot fer perdre la meitat de collites d'olives i ametlles de les zones més de secà

Expliquen que si arribés la pluja aviat podria salvar els ametllers -ja no la collita d'ametlles- i la collita d'olives no seria desastrosa

Unió de Pagesos adverteix que la important sequera d'aquest estiu a Catalunya tindrà greus afectacions sobre diversos sectors tant agrícoles com ramaders. Pel que fa als conreus de secà, en patiran les conseqüències la vinya, l'ametlla i l'avellana i l'olivera, i amb la ramaderia per la manca de pastures i farratges, conreus, al seu torn, afectats per la sequera.

En el conreu de la vinya, la sequera afectarà la majoria de les zones productores de Catalunya, en funció de les comarques i de la ubicació del conreu. El sindicat estima que les pèrdues de la collita se situaran entre el 30 i el 40% respecte a la l'anterior.

L'afectació als ametllers i oliveres

Pel que fa a la fruita seca, els ametllers en terres de secà estan força afectats, i produiran ametlles petites que costaran de pelar. En aquest cas, si la pell no s'obre i queda enganxada, tampoc es podran assecar, i es malmetrà així l'ametlló, que es florirà. La sequera, a més, afectarà també els ametllers, ja que els arbres que han patit molt i que no es desprendran del fruit acabaran morint. En les zones més de secà, que no són fondalades i que han patit força, el sindicat calcula que ja s'han mort el 20% dels ametllers i si no plou en 15 dies es poden arribar a perdre el 50% dels arbres. Tot i que plogui, la collita no es recuperarà però se salvaran els arbres, que tornaran a rebrotar. A aquest problema de l'ametlla cal sumar-hi les pèrdues provocades pel fred i la manca de quallat en les varietats primerenques com la marcona i la llargueta, que afectaran greument la producció tant si estan en secà com en reg de suport. En determinades zones, aquestes varietats primerenques d'ametlla poden arribar a patir pèrdues de més del 50% de la seva producció.

Respecte a l'olivera, si no plou en quinze dies es pot donar per perduda la meitat de la collita de les oliveres en secà. En cas de que les pluges arribin, tampoc serà una campanya excel·lent però s'allunyarà de ser desastrosa.

Els ametllers pateixen els efectes de la sequera (foto: agroactivitat).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa