Notícies

  Dijous, 22 de setembre de 2016

La plataforma contrària a la incineradora de residus urbans de Juneda organitza un acte informatiu a les Borges

Tindrà lloc el divendres, 23 de setembre, a les 21 hores, a la sala Maria Lois de la biblioteca municipal

El passat dimecres, 14 de setembre, es va constituir, a les Borges Blanques, la 'Plataforma aturem la incineradora a Juneda', que agrupa veïns de pobles del voltant de Juneda -i de les comarques de les Garrigues, el Pla d'Urgell i l'Urgell-, que s'oposen a la reobertura de la planta Tracjusa de Juneda, que anteriorment es dedicava al tractament de purins amb gas natural i va haver de tancar les portes, com totes les altres plantes d'aquest tipus de l'estat espanyol, per la retallada de les primes. Ara l'activitat es reprendria però cremant combustible derivat de residus per assecar el purí, en lloc de gas natural. Segons Ipcena, aquesta incineradora rebria 8.000 tones d'escombraries de les Garrigues i 12.000 del Pla d'Urgell, però també 20.000 més de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Entre altres assumptes, durant la trobada es va aprovar la imatge i el logotip de la plataforma i es va començar a posar en marxa una recollida de signatures a les poblacions de les tres comarques representades a l'entitat. A més, l'endemà de la seva constitució, el dijous, 15 de setembre, membres de la plataforma es van reunir amb l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, per demanar-li que l'Ajuntament de les Borges no doni suport a aquesta incineradora. Segons la mateixa plataforma, que va avaluar la trobada de manera positiva, Mir els va indicar que "si aquesta indústria augmenta la contaminació actual de la zona, l'Ajuntament de les Borges no li donaria suport, ja que en l'actualitat l'atmosfera de la zona ja suporta un alt grau de contaminació que l'Ajuntament ha treballat per reduir". A més d'aquesta reunió amb Mir, la plataforma també ha sol·licitat una trobada amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

D'altra banda, ja el passat 31 d'agost, es va presentar, a l'Ateneu Plana d'Urgell, el Manifest de Mollerussa, amb el que diverses entitats ja mostraven la seva oposició a l'obertura de la planta incineradora.

El projecte de la incineradora

Segons informava SomGarrigues, després de l'entrada dels residus a la planta, es trituraran i se'n farà una selecció entre metalls, plàstics o vidre i matèria orgànica. La reobertura de la planta permetria tornar a tractar 90.000 m3 de dejeccions ramaderes, segons l'esmentat diari.

El desenvolupament tècnic anirà a càrrec del grup Careco, presidit pel junedenc Teòfil Camí. Amb la posada en marxa de les instal·lacions es preveu generar entre 28 i 30 llocs de feina, segons els promotors, que també asseguren que les emissions que generarà la planta "seran moltes menys que les que feia Tracjusa abans".
 

Objectius de la plataforma

La plataforma neix amb el compromís ferm de lluitar contra l'instal·lació de la incineradora per tres raons fonamentals, segons expliquen des de la mateixa entitat: per l'amenaça real que suposaria la combustió de residus municipals per la salut de les persones, pel malbaratament de recursos que suposaria la crema de residus municipals reciclables i, per últim, la voluntat exclusiva dels promotors de fer negoci, ja que, segons expliquen des de la plataforma "si la resta de plantes poden ser viables econòmicament amb gas natural, també ho poden ser les plantes de Juneda sense necessitat de recórrer a la incineració dels residus i perjudicant greument la societat".

En aquest sentit, cal dir que després que les plantes es veiessin obligades a tancar per la retirada de les primes a la producció energètica, arran d'un decret del govern espanyol del 2014, aquest passat mes de juliol, una sentència del Tribunal Suprem reconeix el dret de recuperació de part dels drets anul·lats, fet que, segons la plataforma "fa viable de nou l'activitat d'aquestes plantes, tal com mostren els casos de Miralcamp i Alcarràs".

Oposició d'ERC

Les federacions comarcals d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) del Pla d'Urgell i de les Garrigues han criticat que la ciutadania s'hagi d'assabentar mitjançant la premsa o en una reunió informativa convocada per una entitat ecologista, de la posada en marxa de la planta incineradora. En aquest sentit indiquen que "és preocupant l'excés d'opacitat que han practicat els Consells Comarcals del Pla d'Urgell i de les Garrigues, com a responsables en la gestió dels residus d'aquestes comarques, sense que n'hagin informat els representants polítics dels pobles ni la ciutadania". En aquest sentit, a principis d'agost es va registrar el projecte a l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu d'obtenir els permisos necessaris per la reobertura de la planta el 2018.

Des d'ERC creuen que l'obertura d'aquesta planta de crema de residus urbans no afavorirà els objectius de reciclatge establerts per l'Agència Catalana de Residus, que consisteixen en arribar a més del 50% de reciclatge en origen abans de l'any 2020. ERC sol·licitarà a les properes sessions plenàries dels dos consells comarcals "tota la informació al respecte, exigint el màxim de transparència i que s'habilitin tots els canals de participació i consulta ciutadana que les diferents normatives estableixen".

Segons informava SomGarrigues, un dels responsables de Tracjusa, Eduard Cau, va indicar que des de l'empresa han fet una proposta a l'administració comarcal garriguenca -que té delegada la gestió de la brossa- que consisteix en que "el consell pagui a Tracjusa el mateix que ara paga a l'empresa que ara porta el rebuig a l'abocador i el 50% del cànon per tona entrada, un cànon que tendeix a l'alça, i els sortiria més barat que ara".

Presentació a les Borges

Sota el lema 'La nostra salut no es crema', el proper divendres, 23 de setembre, a les 21 hores, la Plataforma aturem la incineradora a Juneda ha organitzat un acte de presentació de l'entitat i d'informació sobre la planta, quins i quants residus cremarà i com funcionarà.

També s'hi parlarà de les afectacions per a la salut i el medi ambient que poden comportar les emissions de la incineradora i la seva adequació o no en un sistema de gestió de residus sostenible. A l'acte hi participaran Joan Miquel Camacho, metge titular; Josep Lluís Moner, tècnic del Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) i Joan Vázquez, membre de la plataforma.

La reunió entre l'alcalde de les Borges i membres de la plataforma (foto: plataforma).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa