Notícies

  Dimecres, 28 de setembre de 2016

Professionals sanitaris del CAP de les Borges s'oposen a la posada en marxa de la incineradora de residus de Juneda

Per la seva part, els promotors de la reobertura de la planta Tracjusa han decidit retirar el projecte per tornar-lo a presentar la setmana que ve amb lleus modificacions però amb la mateixa idea inicial

Prop del 90% de personal sanitari de les Garrigues ha mostrat el seu rebuig a la construcció d'una planta incineradora de residus urbans a Juneda. Una trentena de professionals del CAP de les Borges va signar ahir un manifest contrari a les instal·lacions de Tracjusa mostrant aquest rebuig, segons ha informat la Plataforma aturem la incineradora a Juneda. El personal sanitari considera que cal fixar criteris de prevenció per preservar la salut de les persones i el medi. Des de la plataforma denuncien que la planta, a través de la gasificació dels residus que tracti, emetrà dioxines i furans, compostos orgànics persistents considerats potencialment cancerígens per l'OMS.

La planta Tracjusa de Juneda anteriorment es dedicava al tractament de purins amb gas natural i va haver de tancar les portes. Ara, l'activitat es reprendria cremant combustibles derivats de residus per assecar el purí, en lloc de gas natural. Actualment, la planta té una capacitat de tractament de 100.000 tones de residus anuals, però l'estudi d'impacte ambiental presentat a la Generalitat preveu augmentar la capacitat fins a les 194.545 tones, segons la plataforma, que afegeix que, entre aquestes, s'hi inclouen residus urbans i també residus definits com a especials (de reacció, dissolvents i de neteja, entre altres), a més de purins.

Segons Ipcena, aquesta incineradora rebria 8.000 tones d'escombraries de les Garrigues i 12.000 del Pla d'Urgell, però també 20.000 més de l'àrea metropolitana de Barcelona, fet que comportaria l'emissió d'uns 35.000 m3 de CO2 a l'atmosfera "en una zona on ja hi ha una indústria d'oliasses i una termosolar, per tant, la qualitat de l'aire ja és desfavorable".

El portaveu d'Ipcena i membre de la plataforma aturem la incineradora a Juneda, Joan Vàzquez, ha indicat que la planta rebria 30 euros per cada tona de residus procedent de l'àrea metropolitana de Barcelona, i uns 55 euros pels procedents de les Garrigues i el Pla d'Urgell. Si a això s'hi sumen les quotes que paguen els ramaders, els promotors del projecte ingressarien prop d'uns 4 milions d'euros anuals. Tot i això, encara no un 5% de la facturació de la instal·lació provindria de la gestió de purins, cosa que suposaria un estalvi "insignificant" per als ramaders d'entre 600 i 1.200 euros anuals, segons Vàzquez.

Els promotors tornen a presentar el projecte

Segons informa SomGarrigues, els promotors de la reobertura de la planta Tracjusa, que van registrar a principis d'agost el projecte a l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada de la Generalitat de Catalunya amb l'objectiu d'obtenir els permisos necessaris per la reobertura de la planta el 2018, ara han decidit retirar-lo per tornar-lo a presentar amb lleus modificacions però amb la mateixa idea inicial

Els impulsors tornarien a presentar el projecte la setmana que ve amb dos canvis, segons l'esmentat periòdic: per una banda, es concretaria el nombre de tones anuals de fangs que entrarien junt amb els purins, que serien 15.000, i, per l'altra, es retiren del projecte inicial dos productes catalogats com a residus especials i provinents de la indústria farmacèutica, la presència dels quals no permetia als promotors tenir la seguretat que se'ls acceptaria el fertilitzant resultant de l'assecatge del purí.

Oposició a la planta i reunions dels impulsors

El projecte de la incineradora de residus de Juneda ha topat amb diversos fronts que s'oposen a la seva posada en marxa: a més de la constitució de la Plataforma Aturem la incineradora de Juneda i de la campanya que està duent a terme i de l'oposició de la major part dels professionals sanitaris de la comarca, formacions polítiques com ERC i la CUP han fet públic ja el seu rebuig a la planta i preveuen presentar mocions contràries al projecte.

Per la seva part, els promotors de la planta també estan duent a terme reunions explicatives per donar a conèixer el seu projecte. En aquest sentit, segons SomGarrigues, ja s'han reunit diverses vegades amb els equips de govern del consells comarcals de les Garrigues i del Pla d'Urgell (de CiU), ahir dimecres van mantenir una trobada amb ERC de les Garrigues i també tenen previst fer algun acte informatiu obert a tothom i reunir-se amb algunes entitats del territori.

Roda de premsa de la Plataforma aturem la incineradora de Juneda i Ipcena al Col·legi de Periodistes de lleida, ahir dimecres

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa