Notícies

  Dilluns, 6 de febrer de 2017

Duen a terme concentracions de rebuig i de suport a la reobertura de Tracjusa de Juneda a través de la crema de residus

Les dues opcions van manifestar-se el passat divendres, coincidint amb la visita a les Borges del conseller Josep Rull

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va assistir, el passat divendres, 3 de febrer, a les 17 hores, al Consell d'Alcaldes de les Garrigues, que se celebrava aquella tarda a la seu del Consell Comarcal. Com ja vam informar des de Ràdio les Borges, la visita del conseller va anar acompanyada de dues concentracions: la de la plataforma contrària a la reactivació de la planta Tracjusa de Juneda a través de la crema de residus i la dels partidaris de la seva reacativació.

Els dos grups van dur a terme les seves manifestacions davant el Consell Comarcal de les Garrigues ja abans de l'arribada del conseller, i eren un centenar per banda, aproximadament. Mentre els contraris a la reobertura de Tracjusa estaven encapçalats per la plataforma Aturem la incineradora de Juneda, el grup de partidaris va congregar diversos ramaders membres del de l'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), alhora promotors de la planta, encapçalats pel seu president, Eduard Cau.

A la seva arribada, i abans de que se celebrés el Consell d'Alcaldes, el conseller Rull es va reunir amb representants de les dues opcions que, a més de conversar-hi, li van entregar documents que argumenten les seves opcions. El titular de Territori i Sostenibilitat va assegurar que, juntament amb el Departament d'Agricultura, "ens comprometem a trobar la millor solució per tal que la planta pugui tornar a tractar dejeccions ramaderes de manera viable, ja que això no va de residus, sinó de purins".

El fitxer d'àudio no està disponible temporalment.

Per la seva part, des de la plataforma Aturem la Incineradora de Juneda, el seu portaveu, Joan Vàzquez, secretari general d'Ipcena, va indicar que "ens oposem frontalment a la incineradora, com també ho fan institucions, entitats i moviments socials". A més, va afegir que "si les plantes de Miralcamp i Alcarràs poden funcionar amb gas natural, també ho hauria de poder fer Tracjusa, i no pas amb la crema de residus urbans". A més, Vàzquez va afegir que "la posada en marxa de la incineradora no afavorirà que s'assoleixin els índexs de reciclatge del 50% que fixen les administracions per a l'any 2020".

El fitxer d'àudio no està disponible temporalment.

Després de la trobada amb Rull, la plataforma contrària a la incineració de residus a Tracjusa va explicar que "Rull ha insistit en que el projecte que s'executi ha de comptar amb el consens de totes les parts", i per tant, des de l'entitat entenen que "el mateix conseller veu difícil que prosperi aquest projecte al no tenir el consens necessari per tirar-lo endavant".

D'altra banda, els ramaders promotors de la planta que van assistir a la concentració, a través del seu president, Eduard Cau, van indicar que "del que es tracta es de solucionar el problema de la gestió dels purins" i va recordar que "el 27% de la riquesa de les Garrigues la genera la ramaderia". A més, va recordar que 2properament presentarem l'estudi de Ramon Folch" i va acusar la plataforma "de fer demagògia i dir falsedats, ja que defensem el projecte perquè és bo pels ramaders i per la comarca".

El fitxer d'àudio no està disponible temporalment.

Sobre la problemàtica de l'N-240

Com també va fer el conseller d'Interior, Jordi Jané, el mateix matí de divendres, Rull també es va referir, durant la seva visita a les Borges, a l'alta sinistralitat que registra la carretera N-240, sobretot entre Lleida i les Borges. El conseller de Territori i Sostenibilitat va indicar que el Govern està negociant amb el ministeri de Foment per implementar solucions per reduir l'índex de sinistralitat a la via, com ja havia indicat Jané.

A més, Rull va explicar que la principal reclamació en referència a aquesta problemàtica és "la duplicació de l'N-240 entre Lleida i les Borges". També es va referir a l'alliberament del peatge de l'AP-2 entre les Borges i Montblanc (no entre Lleida i Montblanc) i a les possibles solucions per gestionar el trànsit de camions per la via.

En aquest sentit, les declaracions del conseller no es corresponen amb el consens a què van arribar partits, entitats i representants municipals el passat 7 de desembre i que consisteix en que s'alliberi immediatament l'AP-2 entre Lleida i Montblanc i que Foment executi els compromisos de duplicació de l'N-240 entre Lleida i les Borges.

El fitxer d'àudio no està disponible temporalment.

El conseller Rull, a la seva arribada a les Borges.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa