Notícies

  Dimecres, 1 de març de 2017

De nou es posen de manifest opinions enfrontades sobre el projecte de reobertura de Tracjusa

Mentre l’ambientòleg Ramon Folch va avalar la seva posada en marxa, els opositors a la planta veuen errònies i contradictòries les seves raons

El passat divendres, 24 de febrer, els ramaders que impulsen la reobertura de la planta Tracjusa de Juneda van organitzar una jornada informativa per explicar les conclusions de l'estudi encarregat a l'ambientòleg Ramon Folch.

La reunió, que va començar a les 20 hores, va omplir el pavelló municipal de Juneda, tant de partidaris de la posada en marxa de la planta -la majoria membres del GAP, l'entitat que agrupa els ramaders impulsors del projecte- com de persones que s'oposen a la reobertura de Tracjusa, com ja va ocórrer a la sessió informativa que van fer el passat novembre a les Borges Blanques.

L'objectiu de la reunió va ser presentar les conclusions que l'ambientòleg Ramon Folch i el seu equip de tècnics han extret de l'estudi del projecte de la nova planta de tractament de purins que, a diferència d'abans, quan funcionava amb gas natural, es preveu que utilitzi residus com a combustible, tant de les Garrigues i comarques veïnes com de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Segons Folch, "la posada en marxa de la planta no tindrà conseqüències negatives per al medi ambient a les Garrigues ni a les comarques veïnes, i la nova planta emetrà menys emissions contaminants que en la seva etapa anterior, quan funcionava amb gas natural". Segons l'ambientòleg, que reobri Tracjusa "és un bon projecte que contribueix a solucionar el problema dels purins i, a més, inscriu els residus al circuit de coses útils".

A més, Folch va explicar que la planta "no incinerarà residus, sinó que utilitzarà combustible derivat de residus gasificats». Folch va assegurar que la planta «preveu una instal·lació tècnicament avançada i els seus promotors n'hauran de fer una bona gestió per treure'n tots els beneficis que permet, cosa en què confio".

La plataforma 'Aturem la incineradora de Juneda' veu errònies i contradictòries les conclusions

Per la seva part, la plataforma 'Aturem la incineradora de Juneda', després de conèixer l'informe de Ramon Folch, ha assegurat a través d'un comunicat que "fa unes conclusions sobre uns fets que no són reals".

Expliquen que, mentre Folch assegura que la nova Tracjusa no incinerarà sinó que gasificarà, "l'administració li aplica la normativa en la tramitació d'una incineradora". També argumenten que el projecte "és un exemple oposat a l'economia circular, en no reciclar els recursos incinerats interrompent així el seu cicle d'aprofitament", Des de la plataforma diuen que és fals que la planta que es pretén obrir contamini menys que quan utilitzava gas natural com a combustible, ja que, diuen, "produirà dioxines, potencialment cancerígenes, i altres partícules que comporten un alt risc per a la salut".

Afegeixen que la consideració de Folch sobre el contingut de plàstics dels combustibles derivats de residus -que és el que va explicar que es gasificarà a la planta per obtenir energia- contenen pocs plàstics, una afirmació "falsa", segons la plataforma, ja que "un 35% es tracta de materials plàstics de tot tipus, que emeten dioxines i furans quan s'incineren".

La plataforma i els tècnics que li donen suport consideren que "l'informe no és independent ni objectiu, és arbitrari en unes conclusions les quals estan basades en consideracions fetes amb la finalitat de satisfer els promotors, que són qui l'han pagat".

L'acte va omplir el pavelló de Juneda.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa