Notícies

  Dijous, 20 d'abril de 2017

L'Ajuntament de les Borges rep el segell de transparència Infoparticipa 2016

L'atorgament ara d'aquest segell, segons la CUP, "evidencia que el maig de 2015 no es tenia, tot i que l'equip de govern ho volgués fer creure"

El Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha atorgat a l'Ajuntament de les Borges Blanques el segell Infoparticipa 2016, un guardó que reconeix l'alt grau de qualitat i transparència en la comunicació de la gestió pública local. El consistori de la capital de les Garrigues ha obtingut una qualificació del 86'54% en la puntuació del segell, que es pot consultar a www.mapainfoparticipa.com.

L'acte públic d'entrega dels guardons s'ha dut a terme aquest dimecres, 19 d'abril, a la Sala d'Actes del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona. S'hi ha reconegut la tasca en pro de la transparència d'un total de 93 ajuntaments, 5 consells comarcals i 3 diputacions (la de Lleida no ha estat mencionada). També han obtingut el segell Lleida, Mollerussa i Bell-lloc i Guissona ha rebut un reconeixement. El segell mesura 52 indicadors dels que se n'ha d'aprovar un mínim del 75% per obtenir el reconeixement que acredita que en aquell municipi la ciutadania pot participar i decidir amb garanties.

Aquest distintiu, creat l'any 2013 i que s'atorga a través del Consell Certificador de la Universitat, reconeix al consistori borgenc la informació que dóna sobre els seus representants polítics i sobre la gestió dels recursos col·lectius, publicant, per exemple, les actes del Ple Municipal o informació sobre la composició dels òrgans de govern, entre altres. Aquest guardó també reconeix la transparència sobre la gestió dels recursos econòmics, que inclou, per exemple, la publicació del pressupost de l'Ajuntament de l'any en curs, la publicació de totes les ofertes de treball o les licitacions en curs, entre altres.

La regidora de Participació, Transparència i Bon Govern del consistori borgenc, Maria Fusté, s'ha mostrat "molt satisfeta amb aquest reconeixement que posa de manifest l'alt grau de transparència de l'Ajuntament i del conjunt dels seus treballadors que, a base d'esforç i constància en les tasques dutes a terme, han aconseguit assolir aquest nivell d'excel·lència".

La CUP denuncia que l'atorgament evidencia que 2015 no es tenia encara

Arran de la consecució d'aquest reconeixement, la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) assegura que "l'atorgament (del segell Infoparticipa) evidencia una vegada més la mentida que la candidatura de CiU va fer servir deliberadament poques hores abans de les últimes eleccions municipals (el maig del 2015) amb fins electoralistes. En plena campanya, a quatre dies de les eleccions i vigília del debat de candidats, l'Ajuntament va anunciar que aquella setmana havia aconseguit el segell de transparència i no era cert, ja que cal més del 85% d'indicadors complerts. La introducció a última hora d'un considerable volum d'informació li havia servit per arribar a un insuficient 51%, xifra no servia per tenir el segell de transparència, tal com quedava clar a la web de la UAB ".

D'altra banda, la CUP de les Borges Blanques felicita l'equip de govern "per anar introduint a la web la informació que demana la Llei de Transparència, però constatem molts aspectes a millorar". En aquest sentit, des de la formació expliquen que els preocupa "la deixadesa absoluta en l'apartat de Participació Ciutadana o la insuficiència de molta informació en apartats rellevants com el Pla Urbanístic, del qual simplement hi ha uns plànols, cosa molt poc útil al ciutadà, a qui no s'ha informat ni del període d'al·legacions, seguint la dinàmica de no informar del període d'al·legacions per les ordenances fiscals".

També consideren que al portal web de l'Ajuntament hi falten informacions com "l'agenda institucional de l'alcalde o el cost de les campanyes institucionals a mitjans de comunicació" i també indiquen que "la negativa reiterada de facilitar una còpia de l'estudi sobre la qualitat de l'aire pagat amb diners públics tampoc és un bon símptoma de la transparència d'aquest Ajuntament".

Després d'aquesta disparitat d'opinions, l'equip de govern ha manifestat que "el 2015, com ja vam explicar, teníem més del 50% d'indicadors complerts i sortíem al mapa en verd", però la CUP insisteix que "que calia arribar al 85% per tenir el segell".

L'alcalde de les Borges, Enric Mir, a l'acte de lliurament del guardó (foto: ABB).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa