Notícies

  Dijous, 13 de juliol de 2017

La 33a campanya d'excavacions a la Fortalesa dels Vilars d'Arbeca descobreix una estructura inèdita en el món iber

L'estructura hauria pogut tenir usos rituals, tot i que per determinar-ho cal comprovar els resultats de diverses anàlisis

El passat 26 de juny es van iniciar els treballs arqueològics corresponents a la 33a campanya d'excavacions a la Fortalesa dels Vilars d'Arbeca, que finalitzarà demà divendres, a càrrec del Grup d'Investigació Prehistòrica de la Universitat de Lleida (UdL). En el marc d'aquesta campanya, els arqueòlegs han intervingut per primer cop davant de la façana est de la fortificació, en l'espai existent entre la muralla i el fossat, a l'interior del qual es va sobreexcavar una estructura delimitada per lloses en què hi han localitzat capes de cendra i terra cremada amb restes de fauna, entre altres. Segons informa l'ACN, es tracta d'una estructura desconegut en tot el món iber.

Segons ha explicat a l'ACN el membre del Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL i coordinador de la campanya d'excavacions, Joan B. López, "es tracta d'un tipus d'estructura de la qual no se'n coneix cap de similar en tot el món iber i que podria haver tingut un ús ritual, tot i que per determinar-ho caldrà esperar als resultats de les anàlisis de micromorfologia i fitòlits, entre d'altres".

Posteriorment, ja a la tardor es portarà a terme una segona intervenció, més orientada a la consolidació i restauració de les restes excavades. Els treballs d'enguany tancaran el pla quadriennal 2014-2017 subvencionat pel la Generalitat de Catalunya i compten també amb el suport de l'Ajuntament d'Arbeca i es desenvolupen dins del projecte homologat del Ministerio de Economía, Ciencia y Competitividad.

Una de les zones excavades al sud-est del jaciment (foto: UdL).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa