Notícies

  Dijous, 19 d'octubre de 2017

El projecte de la nova Tracjusa de Juneda, en període d'exposició pública

D'altra banda, la planta VAG, també a Juneda, funciona amb normalitat i els seus propietaris intenten que pugui seguir activa més enllà del 2019

Segons publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) número 7477, el projecte de la planta Tracjusa de Juneda, que vol tractar purins a través de la gasificació de residus, es troba en període d'exposició pública durant un termini de 30 dies durant els quals s'hi pot presentar al·legacions.

El DOGC, en referència a això, diu: "se sotmet a informació pública la documentació que acompanya la sol·licitud de modificació substancial de l'autorització ambiental amb declaració d'impacte ambiental formulada per l'empresa TRACTAMENTS DE JUNEDA, SA (TRACJUSA), per a una activitat de gestió de residus, amb emplaçament al camí d'Arbeca a Juneda, s/n, polígon 9, parcel·la 238 del terme municipal de Juneda".

La documentació està a disposició del públic, en hores d'oficina, a les dependències de l'Oficina de Gestió Ambiental Unificada dels Serveis Territorials a Lleida del Departament de Territori i Sostenibilitat, carrer Clot de les Monges, 6-8 de Lleida o bé a la web del Departament de Territori i Sostenibilitat durant el termini de 30 dies.

Segons informa Les Garrigues TV, els promotors de la planta, Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), esperen que s'aprovi l'informe final el primer trimestre del 2018, per començar la construcció de les instal·lacions i poder-les posar en funcionament el 2019.

L'entitat ecologista Ipcena i la plataforma Aturem la incineradora de Juneda ja han anunciat que hi presentaran al·legacions. A través d'una nota de premsa indiquen que lamenten "molt profundament" la publicació d'aquest anunci i consideren que "en l'actual situació social i política, l'esmentada informació pública suposa una transgressió i vulneració de la resolució del Parlament pel que fa a la crema de residus en les plantes de purí aprovada el 5 de juliol de 2017 per àmplia majoria dels diputats i diputades dels grups del parlament amb els vots de la CUP, JXSi i CSQEP".

Opinions enfrontades sobre la nova Tracjusa

Precisament, el projecte de posada en marxa d'aquesta planta, que anteriorment funcionava amb cogeneració de gas natural i que va haver de tancar les portes del 2014 a causa de la retirada de les primes del govern espanyol a aquest tipus d'instal·lacions, va generar un gran debat amb posicions enfrontades a les Garrigues, que també es van posar de manifest durant la visita a les Borges Blanques del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Entre els opositors, a més de la plataforma Aturem la incineradora de Juneda, diverses entitats, professionals sanitaris de la comarca, institucions i partits polítics també es van mostrar contraris a la posada en marxa de la planta a través de la crema de brossa, sobretot pels "nivells de contaminació que generaria", fet que des del GAP negaven indicant que "la planta emetrà uns nivells molt menors que els que permet la normativa i, a més, posarem un medidor en continu a l'abast de tothom perquè pugui veure els nivells d'emissió de dioxines i furans".

A més, Ipcena i la plataforma contrària a la planta van denunciar el passat juliol un possible atorgament fraudulent de subvencions per part d'Agricultura als promotors de la reobertura de Tracjusa.

La planta VAG, a ple rendiment

L'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), que integra el grup de 160 ramaders impulsors de la reobertura de la planta de tractament de purins Tracjusa, també va anunciar durant una tractorada per defensar el projecte, "la posada en marxa al juny o juliol de la planta VAG", també a Juneda, de la qual són propietaris.

La planta, segons informa Les Garrigues TV, funciona amb normalitat i a ple rendiment, entrant-hi 300 metres cúbics de purí al dia. Arran d'una sentència del juny de l'any passat que va declarar la nul·litat de diversos aspectes de l'ordre ministerial de retirada de primes a aquestes plantes, VAG ha tornat a reprendre l'activitat assecant els purins amb cogeneració a partir de gas natural, com ho feia abans de tancar les portes. Tot i això, l'any 2019 la planta hauria de tancar de nou, perquè hauria arribat als 15 anys de vida, el límit fixat per a instal·lacions d'aquest tipus. En aquest sentit, Gestió Agroramadera de Ponent ha presentat un recurs perquè s'ampliï a 25 anys i poder, així, seguir-la utilitzant.

Les instal·lacions de Tracjusa, a Juneda.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa