Notícies

  Dilluns, 20 de novembre de 2017

Troben 30 cossos de soldats de la Guerra Civil a la fossa comuna del cementiri vell del Soleràs

Encara queden rases pendents per excavar, fet que fa pensar als arqueòlegs que es podrien trobar un total de 100 cadàvers i que es podria tractar de la fossa comuna més gran oberta fins ara

En els treballs d'excavació que es duen a terme a la fossa comuna del cementiri vell del Soleràs, els arqueòlegs han trobat 30 cadàvers de soldats de la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Aquesta intervenció, que s'emmarca en el Pla de fosses 2017-2018, va començar el passat 16 d'octubre i encara queden tres de les cinc rases que hi ha pendents d'excavar, fet que fa pensar als arqueòlegs que es podrien trobar fins a un centenar de cossos en total i que podria esdevenir la fossa comuna més gran oberta fins ara, segons explica la directora de l'excavació, Anna Camats:


| Descarrega'l com a: | MP3

Els cadàvers que s'han trobat a les dues rases excavades fins ara corresponen majoritàriament a soldats del bàndol republicà, segons creuen els arquòlegs, però també n'hi ha de franquistes (alguns dels quals s'han identificat per restes materials com la placa del cinturó). Haurien combatut a la Batalla de l'Ebre, al Front del Segre i a la batalla de les Garrigues, segons Camats, que recorda que al Soleràs hi va haver dos hospitals militars i, segons fonts orals, els soldats morts eren traslladats al cementiri vell, on eren enterrats en fosses comunes. A més dels esquelets, les excavacions també han descobert restes d'objectes personals.

Aquesta intervenció a la fossa comuna del Soleràs serà la darrera que es en el marc del Pla de fosses 2017-2018, ja que, tot i que n'hi havia més de previstes, l'aplicació de l'article 155 per part del govern espanyol ha paralitzat també aquestes actuacions, segons el Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. Dins d'aquest Pla s'han localitzat 129 fosses noves arreu del país i s'han recuperat un centenar dels bàndols republicà i nacional. De fet, una de les parts més importants d'aquest projecte és poder identificar els cossos a través de restes genètiques que es creuaran amb el banc d'ADN impulsat per la Generalitat per tal que els familiars puguin saber on es troben enterrats els seus avantpassats, com explica Camats:


| Descarrega'l com a: | MP3
De moment, els arqueòlegs han trobat uns 30 cossos.
Encara queden rases pendents d'excavar.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa