Notícies

  Dimecres, 14 de març de 2018

Aproven el nou escut heràldic de les Borges però no la denominació de Paeria a l'Ajuntament

El nou escut ja s'ha començat a utilitzar i properament s'adequarà la bandera. S'està avaluant si presentar recurs a la negativa del canvi de nom de l'Ajuntament

En el ple del passat octubre, l'Ajuntament de les Borges Blanques va aprovar per unanimitat sol·licitar el canvi d'escut heràldic "per adequar-lo a la normativa vigent", així com el restabliment de la denominació històrica de Paeria de les Borges Blanques -i que, per tant, els regidors passessin a ser paers-. Mentre que el canvi d'escut i de bandera ha estat aprovat, la Generalitat ha denegat la denominació de Paeria a la institució.

Segons ha explicat l'alcalde del municipi, Enric Mir, la no aprovació d'aquest canvi respon "a una manca de fonaments històrics, ja que no es considera demostrat que l'Ajuntament hagués tingut mai la distinció de Paeria". Mir indica que des del consistori "créiem que fa 300 anys sí que rebia el títol de Paeria, que s'havia anul·lat amb el decret de Nova Planta". Tot i aquesta negativa, el primer edil borgenc ha explicat que des de l'equip de govern "s'està avaluant l'opció de presentar un recurs sobre aquesta decisió".

El fitxer d'àudio no està disponible temporalment.

El canvi d'escut, acceptat

Després de l'aprovació del ple, la proposta de nou escut heràldic ha estat validada pel Departament de Governació i Administracions Públiques i per l'Institut d'Estudis Catalans i des de l'Ajuntament ja s'ha començat a utilitzar a les xarxes socials i altres llocs i, paulatinament, anirà substituint-se l'antic. Properament, l'equip de govern té la intenció de canviar també la bandera de les Borges Blanques, procés que es farà "a través de la participació ciutadana", segons ha indicat Mir.

Característiques del nou escut heràldic de les Borges

Els canvis que presenta l'escut de les Borges Blanques i que han estat avalats per un informe del Centre d'Estudis de les Garrigues són els següents: té una nova forma acaironada en un fons d'or, amb quatre pals de gules ressaltant sobre el bou d'argent sobremuntat per un ram de lliri de sinople movent la punta i amb tres flors de lis nodrides, d'argent, a cada extrem, amb una corona de ciutat per timbre.

L'Ajuntament, de moment, no serà Paeria (foto: arxiu).
Disseny aproximat del nou escut de les Borges Blanques (treball propi).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa