Notícies

  Dimarts, 3 d'abril de 2018

Unes 50 persones rememoren amb una ruta guiada el bombardeig que va patir les Borges el 2 d'abril del 1938

Jordi Satorra va comentar la ruta, organitzada per la Comissió Ciutadana per la Memòria, que va incloure diversos indrets del poble i els antics refugis de cal Paco i cal Gineret

Unes cinquanta persones van participar, el matí del passat diumenge, 1 d'abril, a la ruta guiada organitzada per la Comissió Ciutadana de la Memòria de les Borges Blanques per recordar el primer i més devastador dels bombardejos que va patir el municipi, que va tenir lloc  el 2 d'abril del 1938 i del qual enguany es compleixen 80 anys.

L'acte, presentat per Jordi Mir, membre de la comissió, va ser guiat pel filòleg borgenc Jordi Satorra, un dels impulsors dels panells que conformen la ruta 'Les Borges sota les bombes', que es van instal·lar el 2008 a la capital de les Garrigues. Satorra, que també és coautor del llibre 'Les Borges Blanques sota les bombes: 70 anys 1938-2008', juntament amb l'historiador cervianenc Josep Rubió, va explicar el context en què es va produir aquest primer atac aeri a les Borges, insistint en el fet que "va ser un banc de proves de la Segona Guerra Mundial" i que "va servir per atemorir la població a la rereguarda, que es va refugiar en massa a les cabanes". El bombardeig del 2 d'abril va causar una gran destrucció a cases i carrers del poble.

Satorra va afegir explicacions acurades sobre els avions que van llençar les bombes i en va remarcar l'abast destructor que es va aconseguir en aquell moment, tot relacionant-ho amb la quantitat de víctimes que va deixar l'atac, "que va arremetre sobre objectius que no eren militars, com les escoles de la República, amb la idea de devastar el feu de Macià".

La ruta va començar a la placeta del Terrall, va dirigir-se cap a la plaça de les escoles de la República, cap a l'antic refugi -ara restaurat- de cal Gineret, on es va projectar l'audiovisual que hi ha, cap a la plaça de la Constitució i va finalitzar a l'antic refugi de cal Paco, al passeig del Terrall, que va acollir l'estat major de l'exèrcit.

El proper 5 de maig, la Comissió Ciutadana per la Memòria preveuen dur a terme un acte d'homenatge a les Borges als garriguencs deportats als camps nazis, coincidint amb l'alliberament del camp de Mauthausen.

Els participants a la ruta, a la plaça de la Constitució.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa