Notícies

  Dijous, 21 de novembre de 2013

Les Borges acull l’exposició 'Espriu a l’àgora. Una lectura visual de l’escriptor'

Es tracta d'una mostra al carrer que té com a objectiu apropar la figura de Salvador Espriu a la ciutadania.

Les Borges acull, des del passat divendres, 15 de novembre, i en el marc de les activitats programades en l'Any Espriu (que commemora el centenari del naixement de l'escriptor), l'exposició "Espriu a l'àgora. Una lectura visual de l'escriptor", que es podrà visitar a la placeta del Terrall de la capital de les Garrigues fins el proper dia 30.  La mostra està formada per 15 plafons, agrupats en cinc estructures metàl·liques triangulars, i està pensada per ser col·locada al carrer, en llocs concorreguts per tal que el públic se la trobi tot passejant. Cada plafó correspon a una lletra del nom i el cognom de Salvador Espriu, i cada lletra remet a un concepte clau per entendre la seva obra literària i el seu compromís cívic. Així, la "S" ens parla de "Sinera" i el mite construït a partir del paisatge i els records d'Arenys de Mar; la "A", d'Antígona i la reflexió espriuana sobre les guerres fratricides; la "L" de Llengua Catalana i la seva fidelitat al català, etc.

Els plafons contenen nombroses fotografies, textos curts i entenedors, i fragments de poesia o prosa de Salvador Espriu, els més representatius de cada concepte. En una primera lectura, l'exposició "Espriu a l'àgora" es pot recórrer en uns 10 minuts, mentre que si s'hi aprofundeix, hi ha material per una mitja hora llarga de visita. L'objectiu d'aquesta mostra divulgativa és atraure cap a la personalitat d'Espriu el públic que no el coneix gaire i en vol tenir una primera aproximació.

"Espriu a l'àgora" ha estat ideada, dissenyada i produïda per l'empresa Reunió de Papaia Projectes Artístics, que també s'encarrega de la itinerància. La mostra té el suport de l'Oficina de l'Any Espriu i de la Institució de les Lletres Catalanes, així com dels ajuntaments de les poblacions que l'acullen. El recorregut de l'exposició va començar simultàniament a Roses i Sitges. Durant sis mesos, una trentena de municipis, entre ells les Borges, acolliran aquesta mostra al carrer.

Altres actes per commemorar l'Any Espriu a les Borges

La biblioteca Marquès d'Olivart de les Borges ha organitzat diversos actes en el context d'aquesta celebració. El passat dilluns, 18 de novembre, es va reunir el Grup novel·la de Gènere per comentar Laia de Salvador Espriu, acte en què hi van assistir una vintena de persones. D'altra banda, el divendres, 22 de novembre, a les 19 hores, es durà a terme la conferència "Salvador Espriu: el compromís de l'escriptor", a càrrec del professor Joan Ramon Veny, en col·laboració amb els Serveis Territorials de Cultura i la Universitat de Lleida.

Per últim, la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de les Borges ha organitzat, a més de l'exposició itinerant, un recital de poemes d'Espriu "He mirat aquesta terra", a càrrec de la companyia Teatre de Butxaca, que es farà el proper divendres, 30 de novembre, a les 22 hores, a la Casa de la Cultura.

L'exposició itinerant sobre Espriu, a la placeta del Terrall de les Borges (foto MR).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa