Notícies

  Dimecres, 5 de desembre de 2018

La Granadella i el Soleràs recrearan els bombardejos que van patir fa 80 anys en el marc de la Guerra Civil

La iniciativa tindrà lloc els dies 28, 29 i 30 de desembre i, a més de diferents recreacions, hi haurà diferents recorreguts guiats, que permetran conèixer la fossa comuna del Soleràs

Els ajuntaments de la Granadella i el Soleràs s'uneixen per celebrar, durant els dies 28, 29 i 30 de desembre, el 80è aniversari dels bombardejos de la Guerra Civil espanyola, tot recreant la destrucció, la por i el caos que van patir aquestes dos pobles pels volts de Nadal de l'any 1938.

Segons explica Josep Maria Navàs, un dels organitzadors de la iniciativa, "recuperar la memòria històrica i recordar aquests fets ens ha d'ajudar a vetllar per la pau en memòria dels nostres avantpassats, amb una mirada d'esperança vers el futur".

Aquestes tres jornades, que compten amb el suport del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, volen mantenir la memòria històrica d'uns dels fets més tràgics que van marcar un trist episodi de la Guerra Civil a les Garrigues.

Com a novetat, en aquesta edició el Soleràs s'afegeix a la recreació, una iniciativa que ja fa sis anys que es fa a la Granadella. També s'incorporen diferents rutes guiades al voltant dels escenaris que van marcar la història entre el 1936 i el 1939 en aquestes dues poblacions garriguenques.

La Granadella acollirà un grup d'uns 50 figurants, amb participació de diferents grups de recreació de voluntaris com l'Ejército de l'Ebro, Voluntarios de Fayon i el grup XYZ pirenac, que escenificaran, vestits d'època, un control de carretera (a cal Llurba), un lloc de guàrdia (a cal l'Hostal) i el campament dels soldats (a la Placeta). També es podrà visitar un dels refugis antiaeris que conserva aquesta vila.

Al Soleràs es farà una recreació a l'antic hospital, al mateix escenari de l'any 1938, on es podrà veure com els metges i infermeres vestits d'època guarien els ferits, aplicant el tractament amb el mètode del doctor Trueta, que va permetre vèncer la gangrena, malaltia greu pels ferits de guerra.

Un bon nombre de figurants com soldats, infermeres, metges, oficials i tropa recrearan els bombardejos de la Legió Còndor alemanya i l'Aviazione Legionaria Italiana, que van bombardejar la Granadella i el Soleràs.

A més, diferents recorreguts guiats permetran als visitants conèixer una de les de les més grans i de les primeres fosses comunes fins ara excavades a Catalunya, que hi ha a la població del Soleràs. Actualment, amb la Llei de Foses s'han començat a identificar els cadàvers enterrats a través de l'ADN dels seus familiars.

Una escena de les recreacions d'anteriors edicions (foto: CEG).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa