Notícies

  Divendres, 11 de gener de 2019

Renoven els plafons explicatius de la ruta 'Les Borges sota les bombes', que estaven malmesos després d'una dècada de la seva instal·lació

Els operaris municipals estan col·locant les noves plaques als 13 punts que inclou la ruta, que es va instal·lar l'any 2008, amb motiu del 70è aniversari del primer bombardeig a la població

L'Ajuntament de les Borges ha restaurat les plaques explicatives dels tretze monòlits ubicats en diversos carrers del nucli urbà que  conformen la ruta 'Les Borges sota les bombes' i que recorden i descriuen els bombardejos que va patir la capital de les Garrigues l'any 1938. Aquests panells es van instal·lar l'any 2008, amb motiu del 70è aniversari del primer bombardeig a la població.

En concret, el plafons de la ruta que s'han canviat, inclouen un conjunt de fotografies antigues i un text que descriu els bombardejos, elaborat pel borgenc Jordi Satorra i l'historiadors cervianenc Josep Rubió, ambdós membres del Centre d'Estudis de les Garrigues i que també van publicar un llibre amb el mateix nom que el que du la ruta. El canvi de plaques s'ha dut a terme perquè les originals havien quedat malmeses, sobretot, pels efectes del sol.

Els nous rètols són d'alumini i inclouen el text gravat a la mateixa placa, per evitar que es facin malbé. Al llarg d'aquesta, la brigada municipal de les Borges està canviant totes les plaques d'aquesta ruta urbana, que estaran col·locades abans de l'inici de la 56a edició de la Fira de l'Oli i les Garrigues, el proper cap de setmana.

Les noves plaques mantenen els codis QR que es van afegir ja a les originals l'any 2014, i que vinculen el plafó a un indret web amb més fotos i informació sobre els tràgics successos.

La Comissió Ciutadana per la Memòria de les Borges Blanques va organitzar, l'1 d'abril passat, una ruta guiada per Jordi Satorra per recordar el bombardeig que va patir les Borges el 2 d'abril del 1938. L'activitat va recórrer diversos indrets del poble, entre els quals alguns dels plafons de la ruta, i els antics refugis de cal Paco i cal Gineret.

Els operaris municipals instal·lant les noves plaques (foto: ABB).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa