Notícies

  Dilluns, 16 de desembre de 2013

Pelegrí: "Volem convertir Mas de Melons en centre de referència de les aus estepàries"

El Departament d'Agricultura presenta el Pla de gestió de Mas de Melons, fet amb la col·laboració de Jordi Sargatal

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Antoni Trasobares, i del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, ha presentat aquest dilluns les principals accions que s'iniciaran durant el 2014 a Mas de Melons, una finca de 1300 hectàrees propietat de la Generalitat, situada en l'àmbit del Segarra Garrigues.

En la declaració d'Impacte ambiental del Segarra-Garrigues es preveia una sèrie de mesures compensatòries, entre elles, la gestió d'àmplies superfícies de territori per tal d'obtenir hàbitats en quantitat i qualitat suficient que garantissin la permanència de determinades aus estepàries.

El conseller d'Agricultura ha remarcat el "compromís del Govern amb la gestió sostenible del Segarra-Garrigues i per a garantir les millors condicions dels hàbitats inclosos en les zones ZEPA, aplicant un model d'explotació agrícola i ramadera que sigui compatible amb la conservació de les espècies estèpiques protegides".

"Fidel a aquest mandat, el Departament d'Agricultura va encarregar l'any passat un projecte de gestió de la finca que assegurés aquests objectius i que fins i tot anés mes enllà i la convertís, en un futur, en un centre de referència per a l'estudi i observació de les aus estepàries típiques d'aquella zona", ha assenyalat Pelegrí.

En aquest sentit, el Departament va encarregar l'elaboració del Pla a Jordi Sargatal, zoòleg, naturalista i expert de reconeguda trajectòria en els àmbits de les aus i les zones humides, exdirector del Parc dels Aiguamolls de l'Empordà i de la Fundació Territori i Paisatge, que, un cop analitzat i consensuat amb els tècnics del Departament, n'ha fet avui la seva presentació.

El conseller ha posat en valor l'aportació de Jordi Sargatal, que "coneix bé i a fons els conflictes i les oportunitats que es deriven de la gestió de la biodiversitat", i ha refermat la voluntat del Departament de desenvolupar el Pla amb l'objectiu de fer compatibles les activitats agroambientals que s'hi desenvoluparan amb la preservació dels valors naturals i la biodiversitat de la zona.

El pla de treball, que ja s'ha començat a aplicar, ha comportat la revisió dels contractes d'arrendament vigents fins ara, per a fer una nova licitació en la que ja s'explicitava que l'orientació de la finca seria bàsicament produir béns ambientals.

El procés de licitació dels 4 lots de la finca de Mas de Melons per a la gestió agroambiental de les hectàrees incloses està ja finalitzat i en procés d'adjudicació definitiva.

Imatge de la presentació (foto: DAAM)

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa