Notícies

  Dilluns, 27 de maig de 2019

Eleccions municipals 2019 a les Garrigues: Junts x Catalunya continua sent majoritària i guanya a 13 pobles, mentre que ERC s'imposa en 10

La participació a la comarca en el seu conjunt ha estat d'un 79,95%, gairebé 14 punts per sobre que en les eleccions del 2015, que va ser del 66%

Junts x Catalunya ha estat la força més votada a 13 dels 24 pobles de la comarca. Les formacions vinculades a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) han aconseguit guanyar a 10 municipis, mentre que a l'Albagés s'ha imposat Activem. En quant a vots, Junts x Catalunya n'ha obtingut a totes les Garrigues 4621 (31,44%) i ERC -o les llistes del seu paraigua municipalista Acord Municipal- n'ha tret 4101 (27,9%), per tant els primers s'han imposat amb 520 vots de diferència, de manera no tant folgada com al 2015, sobre un cens comarcal de 14696 votants. Els republicans han augmentat més d'un miler de vots a les Garrigues en conjunt respecte els darrers comicis.

La participació a la comarca ha estat d'un 79,95%, gairebé 14 punts per sobre que en les eleccions del 2015 i del 2011, que va ser del 66% en els dos casos. La participació més alta ha estat a Tarrés (amb un 91,01%) i la més baixa a Cervià (amb un 66,3%). Destaquen els casos d'Arbeca, on Esquerres-AM ha estat la formació més votada capgirant una tendència històrica, ja que sempre havien guanyat els socialistes, i també el del Cogul i Vinaixa, on Junts x Catalunya ha perdut les alcaldies.

Pel que fa a la composició del Consell Comarcal, Junts x Catalunya continua tenint la màxima representació amb 10 consellers (en perd un respecte al 2015). ERC en guanya un, passant de 7 a 8, i el PSC manté el que tenia. Per saber qui n'ostentarà la presidència cal esperar les propostes que farà el mateix partit que té la majoria, que després han de ser votades pels regidors i alcaldes. Actualment l'ocupa l'alcalde de Juneda, Antoni Villas.

En quant al diputat provincial de les Garrigues, arran dels resultats de les eleccions del passat diumenge, deixarà de ser-ho Enric Mir, l'alcalde de les Borges, que era vicepresident cinquè de la institució, i passarà a ser el diputat representant de la comarca algun regidor o alcalde d'ERC.

Aquí pots consultar els resultats de les eleccions municipals del 2015 i la comparativa amb les anteriors, del 2011.

Enric Mir aconsegueix l'alcaldia a les Borges per tercer mandat consecutiu

A la capital, on concorrien cinc partits, Junts x les Borges Blanques, amb Enric Mir, l'actual alcalde, com a cap de llista (el 2015 encapçalava la formació encara amb les sigles de Convergència i Unió) ha revalidat la majoria i governarà quatre anys més. Aquest serà el tercer mandat consecutiu de Mir com a primer edil a les Borges, tot i que abans ja havia estat també regidor.

Junts x les Borges Blanques va obtenir el passat diumenge 1418 vots, només 13 menys que en les passades eleccions, però de tenir vuit regidors ha passat a tenir-ne set. Pel que fa als edils de la formació seran Enric Mir, Núria Palau, Jordi Ribalta, Maria Fusté, Daniel Not, Ariadna Salla i Maricel Viladoms (aquesta darrera, l'única que serà nova, tots els altres regidors repeteixen). No hi serà Francesc Mir, actual regidor d'Urbanisme i Esports, i Ester Vallés, actual titular de la cartera d'Acció Social i Ciutadania, Habitatge Social, Benestar, Família i Salut.

Enric Mir s'ha mostrat "satisfet que els borgencs i borgenques ens hagin fet confiança de nou" i ha valorat d'aquesta manera els resultats de les eleccions municipals i també els de les eleccions europees tant a la comarca com en general:


A | Descarrega'l com a: | MP3

Borges per la República-Som Primàries-AM, la candidatura impulsada des del CDR i l'ANC locals i en què s'hi van afegir ERC i la CUP que, per tant, no s'han presentat com a tal a les eleccions, ha estat la segona força a la capital, amb 155 vots menys que Junts x les Borges Blanques, i tindran sis regidors. Actualment la CUP en té un, el cap de llsita de Borges per la República-Som Primàries-AM, Josep Farran, i ERC en té quatre. Per tant, la proposta aglutinadora de Borges x la República ha fet augmentar en 182 els vots en comparació als que van obtenir conjuntament ERC i la CUP el 2015 (779 i 302, respectivament).

Els regidors que tindrà la formació seran Josep Farran (actual edil de la CUP), Maria Eugènia Porqueres (nova), Salvador Noguera i Montse Casals (actuals regidors d'ERC), Enric Cañero i Marta Urgell (nous). Deixaran de formar part del consistori Enric Farran i Albert Valero.

Josep Farran, cap de llista de Borges per la República-Som Primàries-AM, valorava així els resultats electorals d'ahir, just després del recompte:


A | Descarrega'l com a: | MP3

Compromís per les Borges-Candidatura de Progrés (vinculada al PSC), amb Imma Purroy com a candidata va obtenir 148 vots, no suficients per tenir representació. Purroy ja va ser regidora entre el 2011 i el 2015 a l'Ajuntament de les Borges Blanques i la seva formació no s'havia presentat als anteriors comicis.

L'acte de constitució dels nous ajuntaments es farà el dissabte, 15 de juny.

Resultats eleccions municipals poble a poble

A la taula de sota pots consultar els resultats de les eleccions municipals del 26 de maig del 2019 als 24 pobles de la comarca, així com també el percentatge de participació i el nombre de regidors que pertoca a cada grup. En verd hi ha indicada la major participació i en vermell, la menor. El partit colorat de cada poble correspon a la formació guanyadora.

El col·legi electoral de les Borges Blanques.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa