Notícies

  Dimecres, 10 de juliol de 2019

Atorguen una subvenció de 2,4 milions d'euros a l'Ajuntament de les Borges per construir l'Arxiu Comarcal de les Garrigues

L'avançarà l'Ajuntament i a continuació serà retornada per la Generalitat

El Govern ha acordat concedir una subvenció de 2.416.968 euros a l'Ajuntament de les Borges Blanques per finançar la construcció i equipament de la seu de l'Arxiu Comarcal de les Garrigues a les Borges Blanques durant el 2019-2021, un ajut que es va debatre i aprovar per unanimitat en el passat ple extraordinari del consistori.

El nou arxiu s'ubicarà en l'espai anteriorment ocupat per l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, a 300 metres de l'Ajuntament de les Borges Blanques. Tindrà una superfície de 1.292 m2, amb capacitat per a 4 dipòsits de documentació de 6.000 metres lineals aproximadament. L'equipament també disposarà d'una sala de suports especials amb fons de fotografia i audiovisual, i una altra sala per a documents de grans formats, planeres per plànols i pergamins. A la planta baixa s'hi ubicarà la sala de consulta, per tal que qui ho desitgi pugui accedir a la documentació.

L'edifici destaca per les seves marcades línies geomètriques, amb uns finestrals que permeten l'entrada de llum natural en els espais d'atenció als usuaris i als treballadors. L'equipament permet una concepció de l'arxiu com a espai públic on la transparència i l'accés a la informació són els eixos centrals, tot trencant amb estereotips tradicionals de centres tancats.

Els dipòsits se situen a la part superior de l'arxiu. D'aquesta manera, el circuit dels documents té una seqüència diferent al dels usuaris i treballadors. A més, permet la màxima seguretat, la climatització més adequada i la mínima penetració de llum que pugui afectar la documentació.

Les Garrigues disposa d'un patrimoni documental rellevant. El 2008, el Departament de Cultura va elaborar un inventari dels fons documentals de la comarca, públics i privats, amb l'objecte de disposar d'una diagnosi sobre el volum, l'estat de conservació, l'accessibilitat, etc. Aquest inventari ha permès disposar d'una primera diagnosi de l'estat dels fons documentals: els fons més descrits han estat en primer lloc el de l'Administració local, els judicials, els religiosos, els comercials i d'empresa i els personals.

Espai que ocuparà el nou arxiu comarcal (foto: Google Maps).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa