Notícies

  Dilluns, 29 de juliol de 2019

El Consell Comarcal de les Garrigues demana a Territori i Sostenibilitat la retirada del projecte de Tracjusa, que vol tractar purins mitjançant la gasificació de residus

Aquesta tarda, a partir de les 20.00 hores, està prevista al Consell una reunió per tractar aquest tema amb diverses autoritats; una hora abans, entitats contràries a la posada en marxa de la incineradora s'hi concentraran per mostrar el seu rebuig

El matí d'avui dilluns, 29 de juliol, s'ha presentat al Consell d'Alcaldes el manifest sobre el posicionament del govern del Consell Comarcal de les Garrigues en relació al projecte que promou la planta Tracjusa de Juneda per poder tractar purins a partir de la gasificació de residus. Aquest manifest ha estat aprovat per la totalitat dels i les assistents al Consell d'Alcaldes.

En aquest sentit, des del Consell Comarcal es demana al Departament de Territori i Sostenibilitat la retirada del projecte de Tracjusa, donat l'elevat nivell de contaminació existent a la zona. Cal recordar que el passat 12 de juny aquest Departament va aprovar la proposta de resolució provisional per la qual s'atorgava l'autorització mediambiental amb declaració d'impacte ambiental al projecte que promou la planta de Tracjusa, d'acord amb els informes favorables del Departament d'Agricultura i del Departament de Salut. 

Des del Govern del Consell Comarcal es veu "amb preocupació" la situació que es pugui generar en una zona que ja en l'actualitat es veu molt saturada d'emissions per altres plantes existents. Per aquest motiu, l'ens comarcal sol·licita al Departament de Salut que tingui en compte les dades actuals d'emissions a la zona, donades les últimes captures realitzades pels mesuradors situats que estableixen que avui en dia se superen els llindars permesos i revisi els seus informes en relació al projecte de Tracjusa, tenint en compte els preceptes establerts per la Unió Europea. 

Com a dada significativa, el passat 24 de juliol l'estació de mesurament de la contaminació atmosfèrica que la Generalitat té al pla del Molí de Juneda va registrar la dada més elevada de Catalunya en presència de micropartícules d'entre 2,5 i 10 micres (PM10), superant el valor límit diari de 50mg/m3 establert per llei com el de protecció de la salut humana. 

Mesures de gestió de dejeccions ramaderes respectuoses amb la salut i el medi ambient

El Consell Comarcal de les Garrigues demana al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que encapçali la implantació, a escala nacional i de forma especial per al territori de les Garrigues, d'unes mesures de gestió de dejeccions ramaderes que ja s'apliquen en altres zones amb la mateixa singularitat, i que són mediambientalment sostenibles i respectuoses amb la salut de les persones de les àrees d'influència.

En la seva intervenció, el president del Consell Comarcal, Jaume Setó, ha volgut destacar que "des del Consell estem al costat dels ramaders de la comarca i veiem necessari donar una solució a la gestió dels purins, però demanem a la Generalitat que es busquin altres sistemes mediambientalment sostenibles i respectuosos amb la salut de les persones". 

A més, Setó ha recordat que a les Garrigues tots els grups polítics ja es van posicionar en el seu moment en contra de l'entrada i tractament de residus d'altres comarques, concretament quan es va intentar tirar endavant un projecte d'abocador al municipi de Juncosa de les Garrigues amb residus vinguts d'altres indrets.

Aquesta tarda, a partir de les 20.00 hores, està prevista al Consell Comarcal una reunió per tractar aquest tema amb la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius; la subdirectora general de Prevenció i Control de la Contaminació Atmosfèrica, Isabel Hernández; la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida, Dolors Tella, i la subdirectora Regional de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Mercè Bieto.

Una hora abans, tant entitats contràries a la posada en marxa de la incineradora com els seus promotors, Gestió Agroramadera de Ponent, han convocat les respectives concentracions davant la seu del Consell Comarcal, uns per mostrar el seu rebuig al projecte i els altres per defensar-lo.

Les instal·lacions de Tracjusa, a Juneda.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa