Notícies

  Dimarts, 30 de juliol de 2019

De nou, partidaris i detractors de la planta Nova Tracjusa, de Juneda, es manifesten davant del Consell Comarcal de les Garrigues

Abans de la reunió dels alcaldes amb representants de Territori i Sostenibilitat, que van indicar que la retirada del projecte l'han de fer els mateixos promotors

Ahir a la tarda, a les 20 hores, es va dur a terme al Consell Comarcal, una reunió dels alcaldes dels pobles de les Garrigues amb representants del Departament de Territori i Sostenibilitat per tractar la qüestió de la posada en marxa de la planta de tractament de purins Nova Tracjusa, de Juneda, que el passat 12 de juny va rebre l'autorització ambiental provisional i que ara es troba en període d'al·legacions. Abans, a les 19 hores, la plataforma, entitats i persones que s'oposen a la planta i els seus promotors, Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), van concentrar-se davant la seu de l'ens comarcal.

La reunió amb alts càrrecs de Territori i Sostenibilitat

La trobada, que va començar a les 20 hores, va comptar amb la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius; la subdirectora general de Prevenció i Control de la Contaminació Atmosfèrica, Isabel Hernández; la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida, Dolors Tella, i la subdirectora Regional de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Mercè Bieto, que van debatre la qüestió de Tracjusa amb els alcaldes de la comarca.

Després de la reunió, la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, va explicar que "descartem fixar un termini per emetre una resolució definitiva, davant la complexitat del procés". A més, Rius va afegir que "nosaltres podem tots els límits i totes les exigències però ha de ser el promotor qui retiri el projecte":


Mercè Rius | Descarrega'l com a: | MP3

Aquesta trobada entre representants del Departament i els alcaldes es va fer després que el mateix matí d'ahir, el Consell Comarcal de les Garrigues aprovés per unanimitat un manifest en què es demana la retirada del projecte de Tracjusa, que vol tractar purins mitjançant la gasificació de residus, a causa de l'elevada contaminació que hi ha a la zona. A més, abans, el representant de la plataforma contrària al projecte i secretari general d'Ipcena, Joan Vàzquez, es va reunir amb els alcaldes.

Concentracions de suport i de rebuig a la planta

Després que des del Consell Comarcal, el seu president, Jaume Setó, expliqués que "estem a favor dels ramaders, però no volem que es portin residus de fora, com ja vam mostrar amb els abocadors de Vinaixa i Juncosa", partidaris i detractors de la posada en marxa de la Nova Tracjusa es van manifestar a davant la seu del Consell, com ja va ocórrer el passat 2017 arran de la visita de l'aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.


Jaume Setó | Descarrega'l com a: | MP3

Per la seva part, un dels opositors a la planta i secretari general de l'entitat ecologista Ipcena, Joan Vàzquez, es va mostrar "satisfet" pel fet que el Consell Comarcal hagi demanat la retirada del projecte. Vàzquez va explicar que es necessiten "indústries netes que protegeixin la qualitat de vida a la comarca":


Joan Vàzquez | Descarrega'l com a: | MP3

D'altra banda, Jordi Armengol, membre de la Cooperativa GAP, promotora de la planta, va criticar que han criticat que el Consell Comarcal hagués aprovat el document sense parlar amb totes les parts:


Jordi Armengol | Descarrega'l com a: | MP3
Els partidaris i detractors de Tracjusa, a l'exterior del Consell Comarcal (foto: Josep Maria Mas).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa