Notícies

  Divendres, 2 d'agost de 2019

Alcaldes, sindicats i pagesos de les zones afectades per l'incendi de la Ribera d'Ebre demanen al Govern més mesures de recuperació

Els agricultors critiquen el pla proposat per l'Executiu i tornaran a tallar el trànsit a la C-12 el diumenge a la tarda

En una reunió celebrada la tarda d'ahir dijous, 1 d'agost, a la Granadella, els alcaldes de Flix, la Torre de l'Espanyol, la Palma d'Ebre, Vinebre, Maials, Llardecans, Bovera i la Granadella, han acordat demanar al Govern la implementació de més mesures a les aprovades aquest dijous per l'executiu, i que ja havia anunciat la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, per a la recuperació de la zona afectada per l'incendi forestal de la Ribera d'Ebre.

En aquest sentit, els alcaldes han elaborat un comunicat en què reclamen al Govern que estudiï línies complementàries d'ajuts per pal·liar els danys que han sofert les explotacions afectades pel foc; la creació d'un pla de recuperació econòmica de les finques; fer arribar aigua de reg a les zones afectades per l'incendi "per permetre la transformació d'aquestes finques de secà" i, finalment, els primers edils dels pobles afectats demanen la creació d'una taula de treball amb el Govern per concretar les mesures i fer-ne seguiment. Per la seva banda, els pagesos han anunciat un nou tall a la C-12 el diumenge a la tarda, com ja van fer la setmana passada.

Els sindicats, també descontents amb la proposta del Govern

Unió de Pagesos de Catalunya i valora com a "insuficient" la proposta, feta pública el passat dimecres per part de la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, de mesures urgents per pal·liar els danys ocasionats per l'incendi forestal de la Ribera d'Ebre. El sindicat mostra el seu descontentament amb la proposta ja que no contempla els ajuts per a compensar les pèrdues de renda de la pagesia professional que tenen danys significatius en la producció d'enguany o que en continuaran tenint els propers anys, sense els quals no es pot garantir la continuïtat de la seva activitat professional. Indiquen que "atès l'elevat grau d'afectació en aquestes explotacions, no es podran refer només amb préstecs a 7 o 8 anys amb 4 de carència d'amortització i els interessos bonificats".

Unió de Pagesos de Catalunya insisteix en la imperiosa necessitat que el Govern promulgui, de forma urgent, un decret llei de mesures de reposició immediata, imprescindible i inajornables per a la reposició d'aquells béns agraris imprescindibles per assegurar la continuïtat i viabilitat de les explotacions agràries, entre altres mesures.

Per la seva part, El president d'Asaja i portaveu dels agricultors afectats per l'incendi de Ribera d'Ebre, Pere Roqué, ha explicat que els pagesos estan "desil·lusionats" amb la proposta ja que "abans de la mesura del crèdit tou cal primer que hi hagi una ajuda directa a les explotacions". Per aquest motiu els agricultors han anunciat una nova manifestació el proper diumenge a les 18 hores a Flix i reclamen una reunió urgent amb Jordà la setmana que ve. Per la seva banda, els pagesos han anunciat un nou tall a la C-12 el diumenge a la tarda, com ja van fer la setmana passada.

Una imatge del tall del passat diumenge (foto: Asaja).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa