Notícies

  Divendres, 16 d'agost de 2019

Unió de Pagesos alerta que la manca de pluges comportarà pèrdues a la collita d'olives de secà

pel que fa a les Garrigues, les pèrdues superen el 50% i poden augmentar si no plou les properes setmanes, tot i que la producció ja no es recuperarà

Unió de Pagesos considera que la manca de pluges a la primavera i a l'estiu comportaran pèrdues significatives en els oliverars de secà, que poden ser superiors al 50% de la producció a les Terres de l'Ebre i a les Garrigues. Concretament, segons el sindicat, pel que fa a la comarca, les pèrdues superen el 50% i poden augmentar si no plou les properes setmanes, tot i que la producció ja no es recuperarà.

El Baix Ebre i el Montsià, principals productores d'oli d'oliva a Catalunya, són les més castigades per la sequera, ja que acumulen quatre anys consecutius amb un registre de pluja molt inferior al de la mitjana climàtica de la zona. La pèrdua de collita és superior al 60% a l'Aldea, Camarles, l'Ampolla i el Perelló, tots del Baix Ebre. A la resta de municipis l'estimació és del 40-50%.
 
Unió de Pagesos considera urgent l'articulació de mesures per pal·liar-ne els efectes a les explotacions d'olivera del Baix Ebre i del Montsià, i que s'estenguin a la resta de Catalunya si es confirmen pèrdues de producció importants.

El sindicat també apel·la la ciutadania i les empreses dedicades a l'alimentació perquè es consumeixin olis d'oliva verges i extra verges catalans. Els verges i extraverges són els únics amb propietats beneficioses per la salut, segons diversos estudis. Cal tenir en compte que la reducció de la producció, sumada a la caiguda del preu en origen que pateix el sector, pot portar a l'abandonament dels oliverars menys rendibles, però que tenen un gran impacte ambiental, paisatgístic i, alhora, fan de tallafocs en cas d'incendis forestals, com s'ha demostrat enguany en l'incendi originat a la Ribera d'Ebre.  

Un tros d'oliveres a les Borges Blanques.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa