Notícies

  Divendres, 16 d'agost de 2019

Els promotors de la posada en marxa de Nova Tracjusa duen a terme una reunió informativa amb els ramaders per explicar-los el projecte

La reobertura de la planta de tractament de purins a través de la gasificació de residus ha generat una àmplia oposició al territori

L'Espai La Farinera de Juneda va acollir el passat dimarts, 13 d'agost, una nova reunió informativa relacionada amb el projecte Nova Tracjusa, convocada per Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), propietari únic de les plantes VAG i Tracjusa (que anteriorment es dedicava al tractament de purins amb gas natural i va haver de tancar les portes). Aquesta xerrada forma part de tot un seguit d'accions programades per Gestió Agroramadera de Ponent amb l'objectiu de donar a conèixer i aclarir, amb "dades fefaents i contrastades", segons informen els mateixos promotors, qualsevol dubte que la ciutadania pugui tenir al respecte d'aquest projecte, que diuen que és "cabdal" per al futur de la gestió de les dejeccions ramaderes a les Garrigues. Els promotors ja havien dut a terme diverses xerrades informatives, com aquesta.

Durant més de dos hores, Eduard Cau, president del GAP Cooperativa i Joan Solé, Doctor en Enginyeria Agrònoma i expert en la posada en marxa de projectes de gasificació mitjançant Combustibles Derivats de Residus (CDR) van explicar amb detall als assistents, en aquesta ocasió socis i socies de la cooperativa, diferents aspectes vinculats amb el projecte, tant pel que fa al funcionament de la planta com per la seva interacció amb el territori i les persones.

En el decurs d'aquesta trobada es van explicar i aclarir les consultes plantejades pels ramaders i ramaderes presents, especialment les relacionades amb la possible afectació envers les persones i el territori derivades de la posada en funcionament de la planta. En aquest sentit, es va mostrar "amb dades contrastades i estudis fidedignes que el projecte Nova Tracjusa no comporta riscos per a les persones ni el medi natural, essent, fins i tot, més respectuós que l'actual model de funcionament de les plantes de tractament de dejeccions ramaderes VAG i Tracjusa", segons els impulsors de la planta, que havien encarregat un estudi a l'ambientòleg Ramon Folch, que va avalar la posada en marxa de la planta.

Des de GAP insisteixen que el nou projecte "no representa un modificació substancial respecte a l'actual model, ja que el canvi que es proposa és la substitució de l'actual font de calor, ara amb gas natural, per un altra obtinguda a partir de la gasificació de combustibles derivats de residus de plantes de tractament de residus urbans, una vegada higienitzats i estabilitzats; és a dir, mitjançant un procés de transformació d'un producte sòlid CDR en un combustible gasós". A més, també van destacar que "en cap cas el projecte es pot assimilar a una incineradora de residus sòlids urbans, ja que no crema les escombraries" i també van recordar que "la instal·lació no produirà ni males olors, ni fums que puguin perjudicar la salut de les persones".

En el decurs dels propers mesos, els responsables de GAP Cooperativa tenen prevista la realització de diferents xerrades informatives adreçades al conjunt de la ciutadania per explicar i aclarir qualsevol dubte al respecte del projecte Nova Tracjusa, així com la celebració de jornades de portes obertes a la planta, edició de material informatiu, etc. La primera trobada tindrà lloc el proper dimarts, 20 d'agost, a Juneda, a les 20.30 hores  a l'Espai La Farinera.

Oposició al projecte

La posada en marxa de la Nova Tracjusa a través de la combustió de residus ha generat una àmplia oposició a la comarca des de ja fa temps, encapçalada per la plataforma contrària, que entre diversos actes informatius, també va dur a terme una recollida de signatures perquè no tiri endavant el projecte, que va rebre l'autorització mediambiental provisional el passat 12 de juny. A aquesta oposició a la planta també s'hi han sumat partits polítics, entitats i metges del territori.

Tant aquests col·lectius contraris com els promotors havien fet diversos actes per mostrar el seu posicionament i el passat 29 de juliol, la plataforma, entitats i persones que s'oposen a la planta i els seus promotors, Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), van concentrar-se simultàniament davant la seu del Consell Comarcal de les Garrigues, com ja va ocórrer el passat 2017 arran de la visita de l'aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull

D'altra banda, el ple del Consell Comarcal de les Garrigues  va aprovar per unanimitat, el passat 29 de juliol, un manifest en què es demana la retirada del projecte de Tracjusa, que vol tractar purins mitjançant la gasificació de residus, a causa "de l'elevada contaminació que hi ha a la zona".

La reunió informativa amb els ramaders (foto: GAP).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa