Notícies

  Dimecres, 21 d'agost de 2019

Famílies de les Garrigues acullen nens i nenes sahrauís en el marc del projecte 'Vacances en pau'

A més dels quatre infants que passen els mesos d'estiu a la capital, també se n'ha acollit a Juneda, la Granadella, Bellaguarda i Puiggròs

Quatre infants saharauís estan passant aquest estiu a les Borges Blanques, en el marc del projecte 'Vacances en pau', i gràcies a la solidaritat de les tres famílies que els han acollit. Des de principis de juliol i fins a finals d'agost, la Hlesia, el Bucraya, el Yahdih i el Mustafa viuen a la capital de les Garrigues. A més d'aquests quatre nens i nenes, a les Garrigues s'han acollit altres infants a Juneda, la Granadella, Bellaguarda i Puiggròs, segons ha informat a aquesta emissora Lleida pels Refugiats.

Es tracta d'infants que viuen en campaments de refugiats del Sàhara i que, tal i com explica Nera Alonso, coordinadora del projecte a les Garrigues i al Pla d'Urgell i membre de l'Associació Lleida pels Refugiats, "sobreviuen a base de l'ajuda humanitària". [Aquí pots escoltar l'entrevista que vam fer-li a Ràdio les Borges sobre el projecte 'Vacances en pau'].

Aquest any, després que des del 2012 no s'acollís cap infant sahrauí a la comarca, l'entitat ha apostat per reforçar l'acolliment als pobles de les Garrigues i del Pla d'Urgell i ha dut a terme diversos actes per donar a conèixer aquesta iniciativa solidària. La coordinadora a la nostra comarca, Nerea Alonso, valora l'acollida d'enguany com "un èxit", ja que "a les Garrigues i el Pla d'Urgell podem dir que hem triplicat el nombre d'infants". Afegeix que des de l'entitat esperen que "de cara l'any vinent en puguem acollir molts més":


Nerea Alonso, coordinadora de 'Vacances en Pau' a les Garrigues i el Pla d'Urgell | Descarrega'l com a: | MP3

El passat diumenge, 18 d'agost, les famílies acollidores i els infants que han passat l'estiu a les Garrigues i el Pla d'Urgell van fer una trobada a Les Obagues de Juneda i després van passar la tarda plegats a les piscines del poble. L'endemà dilluns, els infants acollits a les Borges van visitar l'Ajuntament de les Borges Blanques, on se'ls va atorgar material escolar. L'Ajuntament de la capital i Càritas de les Borges han col·laborat en el finançament dels bitllets pel viatge dels infants.

La tarda d'avui dimecres, els nens i nenes visitaran el parc de Bombers i una de les cooperatives de les Borges, en el marc de les diverses activitats que duen a terme durant l'estada als nostres pobles.

Vacances en pau

L'objectiu de la iniciativa és que nens i nenes d'entre 10 i 12 anys procedents dels campaments de refugiats situats al desert algerià puguin passar els dos mesos d'estiu -juliol i agost- en municipis de la comarca per tal de contribuir al benestar dels infants (que passen dos mesos beneficiant-se de revisions mèdiques i una alimentació més equilibrada, a més de conèixer altres cultures i estils de vida i podent estalviar-se les altíssimes temperatures dels camps de refugiats durant l'estiu).

A més, el projecte pretén conscienciar la societat sobre la problemàtica d'una part important del poble sahrauí, que des de l'ocupació del seu país pel Marroc, fa més de 40 anys, viu en campaments de refugiats situats en ple desert algerià, de l'altra. Aquí pots trobar més informació.

Els infants acollits a les Borges amb membres de les seves famílies (foto: Lleida pels Refugiats).
La Hlesia, el Bucraya, el Yahdih i el Mustafa, al Terrall de les Borges (foto: Lleida pels Refugiats).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa