Notícies

  Dijous, 5 de setembre de 2019

Finalitzen els treballs d'arranjament de la façana de l'Ajuntament de les Borges

L'arranjament, que va començar al juliol, s'ha dut a terme arran dels desperfectes detectats a les balconades i al sòcol perimetral de pedra natural de la façana

L'Ajuntament de les Borges Blanques ha finalitzat els treballs de restauració del sòcol i dels balcons de la façana del consistori, ubicat a l'històric Palau del Marquès d'Olivart de la capital de les Garrigues, que s'havien iniciat a mitjans de juliol, tal com vam informar des d'aquesta emissora.

L'arranjament ha permès assegurar els desperfectes detectats a les balconades i al sòcol perimetral de pedra natural de la façana, ja que els tècnics municipals havien indicat que aquesta presentava alguns dèficits estructurals que podrien arribar a causar despreniments de la llosa de pedra que conforma la balconada.

L'alcalde Enric Mir, acompanyat pel gerent d'Urbanisme, Albert Quintillà, va comprovar ahir al matí el resultat d'aquests treballs adjudicats a un restaurador lleidatà, per un import de 26.002,90 euros, inclòs l'IVA. Mir ha valorat molt positivament l'arranjament "ja que hem erradicat el risc de despreniment d'elements que hi podia haver per a la ciutadania que passa habitualment per sota de les balconades, alhora que hem preservat la façana original d'aquest esplèndid Palau del Marquès d'Olivart, d'un alt valor històric".

Importància històrica

El Palau del Marquès d'Olivart, seu de l'Ajuntament de la capital garriguenca, està considerat l'edifici civil més important de les Borges Blanques, tant per la seva estructura com per la categoria arquitectònica exterior, d'una simetria de casal nobiliari únic a les Garrigues. Precisament la façana principal, orientada al sud i que ara s'ha restaurat, és l'única part de l'edifici que es conserva de la construcció originària del segle XIX.

La seva raó de ser va estretament lligada al llinatge dels Olivart, família de fort arrelament i tradició secular a les Borges, dotada d'una gran hisenda patrimonial, que va vendre l'edifici al 1940 al consistori borgenc per 100.000 pessetes.

Precisament, el seu alt valor històric va fer que, l'any 2.000, fos declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), fet que va comportar la seva protecció i inscripció en el catàleg de béns culturals, a més a més de la cura de la preservació dels elements arquitectònics i històrics que conté.

 

Enric Mir i Albert Quintillà comproven el resultat dels treballs de restauració de la façana del Palau consistorial de les Borges (foto: Aj. Borges).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa