Notícies

  Divendres, 6 de setembre de 2019

El Centre d'Estudis de les Garrigues organitza un taller de memòria oral sobre el president Macià

Es farà el divendres, 13 de setembre, a les 16 hores, a l'Espai Macià de les Borges

El proper divendres, 13 de setembre, el Centre d'Estudis de les Garrigues ha organitzat un taller de memòria oral sobre el president Macià que es farà, a les 16 hores, a l'Espai Macià de les Borges Blanques.

Segons han exposat els organitzadors, "la proposta s'emmarca dins dels dotzens Tallers i Jornades de Memòria Oral 2019-2020, que organitza el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, en col·laboració amb l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya". En aquest cas, els organitzadors consideren que el record del president Macià és un patrimoni memorial a punt desaparèixer. Així, per tal d'evitar-ho, el Centre d'Estudis de les Garrigues i l'Espai Macià col·laboren en la realització d'aquest taller per tal de recuperar el record que la gent de més edat de la població té sobre el president Macià, però també el que puguin tenir noves generacions. En el transcurs del mateix es farà ús de recursos audiovisuals per tal de recollir la memòria i el record dels borgencs i borgenques sobre el president.

Els interessats poden passar per l'Espai Macià de les Borges Blanques, situat a la plaça Ramon Arqués, 5, trucar-hi per telèfon al 973 140874 o per correu electrònic a qualsevol de les adreces info(ELIMINAR)@cegarrigues.cat i info(ELIMINAR)@espaimacia.cat.

El president Macià

El president Macià fou un militar i polític català que tingué una històrica relació amb les Borges Blanques ja que la seva família n'era originària, malgrat que ell va néixer a Vilanova i la Geltrú. Figura destacada de Solidaritat Catalana, i fundador d'Estat Català i després d'Esquerra Republicana de Catalunya, Macià visità sovint les Borges, el seu districte electoral natural que l'escollí diputat a Corts de forma ininterrompuda entre 1907 i 1923.

L'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial

En els darrers temps, el testimoni directe de la gent ha esdevingut una de les fonts d'informació més valuoses per als investigadors socials. La tècnica de l'entrevista, abans gairebé associada en exclusiva als antropòlegs, avui forma part dels mètodes més utilitzats en investigacions de tot tipus. La recerca a escala local ha estat singularment una de les grans beneficiades per aquest procés d'extensió. L'Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial presenta per dotzè any consecutiu un seguit d'experiències que han tingut lloc a partir d'iniciatives proposades per les entitats que en formen part. L'Observatori us proposa, així, un recorregut al llarg del territori per conèixer les vivències i el testimoni de persones anònimes, al mateix temps personals i representatives del batec de la nostra societat.

 

Imatge de la façana principal de l'Espai Macià de les Borges (foto: Aj. Borges).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa