Notícies

  Dimecres, 23 d'octubre de 2019

Les Borges estudia demanar la declaració de zona catastròfica per les conseqüències de la llevantada d'aquesta matinada

El temporal ha provocat greus afectacions en cases, cultius, vials i equipaments de la capital garriguenca

L'Equip de Govern de l'Ajuntament de les Borges Blanques està estudiant demanar la declaració de zona catastròfica arran de les conseqüències de la llevantada d'aquesta matinada de dimarts a dimecres, que ha provocat greus afectacions en cases, cultius, vials i equipaments d'aquesta zona garriguenca.

Així, segons ha exposat la primera tinent alcalde i regidora de Governació, Núria Palau, "els tècnics municipals, a banda de treballar incansablement des de primera hora per normalitzar la situació i mirar de redreçar els veritables desastres ocasionats, també han començat a avaluar els danys causats". D'aquesta manera, si es confirmen els primers pronòstics que s'han observat entre la matinada i aquest matí de dimecres, "la situació és molt dolenta, amb llocs inundats i cases caigudes, especialment a la zona de la Font Vella i de la depuradora. També hi ha barrancs deteriorats totalment, canalitzacions d'aigua trencades, zones agrícoles i ramaderes inundades, collites perdudes, animals morts, vies impracticables i devastades o molt deteriorades, com l'Avinguda Francesc Macià, la carretera de Cervià o l'entorn de Masia Salat. A més, també hi ha nombrosos baixos inundats, el que ha suposat un episodi d'emergència greu i desesperant, on l'actuació urgent del cos de bombers i la col·laboració de les forces de seguretat ha evitat mals majors i fins i tot la pèrdua de vides humanes", ha exposat la primera tinent alcalde.

La sol·licitud de declaració formal

La sol·licitud de declaració formal, que s'hauria d'aprovar en el Ple previst per al pròxim dijous, 31 d'octubre, es faria com a "zona greument afectada per una emergència de protecció civil", coneguda com a "declaració de zona catastròfica". Així, Palau ha confirmat que "sense la resposta professional i coordinada que hi ha hagut per part dels treballadors i les treballadores de l'Ajuntament, amb les forces de seguretat i d'emergències, les conseqüències del temporal haurien estat pitjors. Hem restablert serveis i comunicacions però el gruix de les destrosses en les infraestructures i serveis també necessita una resposta exemplar de les administracions públiques.  Cal exigir a les diferents administracions superiors, Estat, Generalitat i Diputació, el mateix grau d'eficàcia, rapidesa i humanitat en l'aprovació i el repartiment de les ajudes que han demostrat els serveis d'emergència", ha assenyalat la regidora.

En aquest sentit, tot i que les Borges estava preparada per un episodi de pluges intenses, la quantitat de pluja esdevinguda ha estat d'una magnitud tan extraordinària, amb més de 164 litres d'aigua per metre quadrat, que ha pertorbat greument les condicions de vida de la població, amb la producció d'uns danys força considerables tant des del punt de vista quantitatiu com qualitatiu, amb habitatges que han quedat inhabitables, a la qual cosa cal afegir un total molt elevat de destrosses en béns de titularitat tant municipal com privada, que ara s'haurà de quantificar.

Efectes de la llevantada viscuda a les Borges, la matinada de dimarts a dimecres (foto: Aj. Borges).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa