Notícies

  Dimecres, 23 d'octubre de 2019

Les Garrigues, una de les comarques més afectades per la llevantada

El temporal ha causat seriosos danys materials i s'han hagut de practicar alguns rescats. Els pobles més perjudicats han estat l'Albi, Arbeca, Vinaixa i el Vilosell

Les Garrigues ha estat una de les comarques més afectades per la llevantada que va patir el país ahir dimarts i la nit d'avui. De fet, en les darreres dècades els pobles garriguencs no havien registrat valors de pluja tan elevats, ja que en alguns municipis, com Vinaixa o el Vilosell, la pluja ha deixat més de 250 litres. A les Borges va ploure 158,2 litres.

El temporal va provocar danys importants a molts pobles, però els més afectats van ser l'Albi, Arbeca, Vinaixa i el Vilosell. A l'Albi, el riu Gorgs es va desbordar i l'aigua als carrers "va arribar als quatre o cinc metres i a tres en algunes cases", segons l'alcaldessa, Anna Feliu, i s'han produït afectacions a molts habitatges, carrers, cotxes, conreus, carreteres i camins, que encara s'estan avaluant. També s'ha esfondrat el sostre d'una empresa tèxtil del poble i una de subministrament de begudes ha quedat afectada.

Avui al matí, a l'Albi, els Bombers també han hagut de rescatar dues persones que haurien quedat atrapades al seu domicili després que s'ensorrés. Han resultat il·leses.

A Arbeca s'ha inundat la llar d'infants i molts baixos de cases i comerços. La zona esportiva i les piscines han quedat totalment impracticables. La tromba també ha malmès una granja en què s'han mort 120.000 guatlles. La rovinada que baixava als pobles ha arrossegat diversos vehicles. A Vinaixa han quedat conreus arrasats i s'ha inundat l'escola, de la qual ha cedit una paret. El consultori mèdic també va resultar afectat.

Ahir a la nit, a Arbeca es va haver de rescatar un ocupant d'un vehicle que s'havia resguardat a la teulada d'una caseta de les piscines municipals. Tres persones més que es van resguardar a les pistes d'atletisme també van haver de rebre socors.

Als pobles afectats s'ha demanat la participació de voluntaris per enretirar aigua dels carrers i cases i els veïns han passat la nit en vetlla preocupats pels danys de la intensa pluja. A l'Albi s'ha habilitat un punt d'avituallament per als veïns a la zona poliesportiva. El subministrament elèctric i de cobertura de telèfon també s'ha vist afectat en pobles com l'Albi i el Vilosell. Zones de Juneda, amb el desbordament del torrent de la Femosa, o Cervià, amb l'augment del cabal del riu Set, han quedat inundades. La línia de ferrocarril també s'ha malmès en trams com el dels Omellons.

Moltes carreteres han quedat inutilitzables i alguns pobles, com el Vilosell o Castelldans, aquest matí encara estaven incomunicats. Un tram de la carretera LV-7031 de les Borges a Cervià, de la qual s'havia renovat el ferm fa pocs anys, s'ha ensorrat i les comunicacions per carretera entre molts pobles han quedat tallades, com per exemple de les Borges a Arbeca, de la Floresta a Arbeca, de Cervià a la Pobla de Cérvoles o de Castelldans a les Borges, entre altres.

El servei de transport escolar que presenta el Consell Comarcal de les Garrigues ha quedat suspès i a molts pobles no s'ha fet classe. A més, s'han cancel·lat altres activitats com la reunió de pares dels alumnes d'ESO de l'Institut Josep Vallverdú que estava prevista per avui i que es farà el proper dilluns.

Pobles com Arbeca o les Borges estudien demanar la declaració de zona catastròfica i el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha visitat aquest matí els danys que els aiguats han provocat a l'Albi, Arbeca i Vinaixa. Per la seva part, la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha ofert a la Generalitat i als municipis afectats tota la col·laboració necessària per pal·liar els efectes de la llevantada a Catalunya. El subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, ha visitat avui al matí els municipis d'Arbeca, l'Albi i Vinaixa. A la tarda, tenia previst anar al Vilosell i Cervià de les Garrigues.

A la pàgina de Facebook de Ràdio les Borges hem estat recollint informacions, imatges i vídeos del temporal des d'ahir a la nit. Les pots consultar aquí.

Les piscines d'Arbeca, inundades.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa