Notícies

  Dimecres, 13 de novembre de 2019

El Consell Comarcal de les Garrigues reparteix 7.000 cubells i 82.500 bosses compostables per a la brossa orgànica

La campanya s’emmarca dins dels projectes de foment de la recollida selectiva de la Fracció Orgànica dels Residus Municipals de l’Agència de Residus de Catalunya

Dimecres passat, l'Ajuntament de Vinaixa va repartir cubells i rotllos de bosses compostables als habitants d'aquest municipi, en el marc de la campanya iniciada el mes d'octubre pel Consell Comarcal de les Garrigues en la que es repartiran un total de 7.000 cubells i 5.500 rotlles de 15 bosses compostables per a la brossa orgànica. Es preveu que el lliurament a tots els municipis de la comarca finalitzi a finals de novembre.

El Consell distribuirà els cubells als ajuntaments dels municipis de la comarca perquè els seus veïns i veïnes puguin recollir-los. En algunes poblacions, com en el cas del Cogul, Granyena de les Garrigues i Vinaixa, s'aprofitarà la xerrada que es farà sobre l'estat del reciclatge al municipi per fer l'entrega dels cubells.

Aquesta campanya s'emmarca dins dels projectes de foment de la recollida selectiva de la Fracció Orgànica dels Residus Municipals (FORM) que anualment subvenciona l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i inclou, a més dels cubells i les bosses compostables, un estudi sobre el reciclatge de la FORM dels grans generadors de la comarca (comerços, restaurants, residències i menjadors col·lectius).

La FORM és la fracció més inestable dels residus municipals, a causa del seu elevat contingut en aigua i en matèria orgànica. Aquestes restes són fàcilment degradables pels microorganismes. És important que aquests residus es recullin i gestionin al més ràpidament possible.

La campanya ha estat finançada pel Consell Comarcal de les Garrigues i l'Agència de Residus de Catalunya, que aporta 30.000 dels 50.000 euros del cost total de la campanya, segons dades facilitades pel mateix ens comarcal.

Les xifres de reciclatge a la comarca

L'any 2018 es va tancar amb una taxa de reciclatge a la comarca del 37,91%. Aquest 2019, segons el Consell Comarcal, s'espera assolir el 40%. L'objectiu marcat pel 2020 és arribar al 50%, xifra que s'exigeix per part de la Unió Europea.

Les Garrigues ha millorat posicions pel que fa al reciclatge global del rànquing de reciclatge de les 42 comarques de Catalunya, i ha passat de la quarta posició per la cua l'any 2017 a la setena el 2018, segons dades de l'Agència Catalana de Residus.

Altres campanyes paral·leles de reciclatge

A finals de l'any 2018 es van realitzar 18 xerrades amb un total de 600 assistents als diferents municipis de la comarca, on s'explicava el nivell de reciclatge de cada població i com augmentar la recollida selectiva, segons dades del Consell Comarcal. Com a resultat, aquest any "s'està reduint el rebuig i s'estan obtenint màxims mensuals de kilograms recollits de les fraccions selectives", segons fonts del Consell. Ara s'han programat noves xerrades, com són els casos esmentats del Cogul, realitzada el passat 4 d'octubre, Granyena de les Garrigues i Vinaixa.

Per altra banda, a les Borges Blanques, es va millorar la retolació dels contenidors de rebuig i brossa orgànica i la recollida orgànica va augmentar de 200,18 tones el 2017 a 255,11 el 2018. Per aquest motiu, es va estendre la campanya a dos nuclis més de la comarca, Juneda i Arbeca, i s'està estudiant fer-ho a la resta de municipis en els pròxims mesos.

Finalment, al Cogul s'està treballant per implantar un sistema mixt de recollida, en el que es realitzaria la recollida porta a porta, a més de l'emmagatzematge dels residus en contenidors en un recinte tancat i la recollida amb els vehicles del servei ja existents. Un altre municipi que ha mostrat interès en aquest sistema mixt és Cervià de les Garrigues, actualment en fase d'estudi.

L’alcalde de Vinaixa, Josep Maria Tarragó, repartint cubells als habitants del municipi (foto: CCG).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa