Notícies

  Dimecres, 26 de febrer de 2014

L'Ajuntament de les Borges exigirà responsabilitats per la tala d'arbres a la banqueta del canal d'Urgell

La Casa Canal ha eliminat l'arbrat del tram de la 4a séquia comprès entre el Collet i els Nou Salts

El passat novembre de 2013, la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell (CGRCU) va iniciar unes obres de construcció d'un nou vas de formigó aramat a la quarta séquia principal del canal d'Urgell, en un tram de 600 metres, aproximadament, comprès entre el Collet i els Nou Salts, un dels espais coneguts com "la Banqueta", a les Borges Blanques. A causa d'aquestes obres, la CGRCU va talar tots els arbres del costat esquerre del canal en aquest tram. Arran d'aquests fets, dues entitats del territori, l'Associació La Banqueta de Juneda i l'Ateneu Popular Garriguenc, van exposar els fets públicament i van explicar que s'hi oposaven "per la transformació paisatgística que això suposa en un dels principals atractius naturals del territori".

Per part de la CGRCU, segons explicava Montse Viladrich, tècnica de la Comunitat, el passat desembre, al periòdic comarcal SomGarrigues, "era urgent actuar en aquest punt a causa del seu mal estat, però no s'ha parlat de la restitució dels arbres". A més, Viladrich afegia que "per tal que tot funcioni bé, l'ideal és que s'acabin revestint tots els trams, ja sigui amb peces prefabricades, ja sigui amb encofrats". Segons explicava el mateix diari, podria ser que la intenció d'aquestes obres anés més enllà d'evitar filtracions i tingués l'objectiu d'augmentar el cabal de la llera, ja que aquest tram ja estava recobert de formigó i, a més, l'assemblea general de la CGRCU va aprovar, l'octubre del 2013, sol·licitar a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) passar de 33 m3 per segon a 37. Sembla, també, que la intenció de la Comunitat de Regants és implantar progressivament aquest tipus de llera al llarg de tota la 4a sèquia.

Per la seva part, l'alcalde de les Borges, Enric Mir va explicar, el passat desembre de 2013, en referència a tot el procés de construcció d'aquesta nova llera i de la tala d'arbres, que "quan van començar teníem constància que es farien uns treballs a la zona, però crèiem que es tractava d'una simple poda".

Presenten una instància demanant la paralització de l'obra

Transcorreguts tots aquests mesos, mentre les obres han anat avançant terreny, el passat 20 de febrer de 2014, les entitats Ipcena, Ateneu Popular Garriguenc i l'Associació la Banqueta de Juneda presenten una instància a l'Ajuntament de les Borges en què demanen la paralització immediata de les obres, la restauració de les afectacions que han sofert les banquetes a causa d'aquests treballs i que l'Ajuntament exigeixi la sol·licitu de la llicència municipal d'obres que, segons mantenen aquestes entitats, no ha estat mai demanada per la CGRCU.

Cal recordar que les banquetes del canal són espais inclosos al Catàleg de Paisatge de les Terres de Lleida, que els reconeix diversos valors socials i paisatgístics. A més, des de l'any 2002, la 4a Sèquia i el canal d'Urgell a les Borges Blanques constitueixen un Bé Cultural d'Interès Local. L'indret també forma part de les rutes turístiques del mateix Ajuntament de les Borges Blanques, del Consell Comarcal de les Garrigues, de la Diputació de Lleida i de diverses iniciatives excursionistes.

Per la seva part, des de la CGRCU mantenen que no necessiten cap llicència urbanística per dur a terme aquestes obres i que ja les havien notificat a l'Ajuntament de les Borges Blanques.

La resposta de l'Ajuntament de les Borges Blanques

L'Ajuntament de les Borges Blanques, per la seva banda, ha anunciat que reclamarà mesures pal·liatives i compensatòries a la Casa Canal de Mollerussa per la tala d'una quarantena d'arbres als marges de la quarta sèquia principal del Canal d'Urgell que pertanyen al seu terme municipal, "un entorn protegit que, segons fonts consultades, precisa d'autorització municipal a l'hora d'efectuar-hi una tala d'arbres o qualsevol tipus d'acció", segons ha declarat l'alcalde, Enric Mir.

Actualment, segons Mir, els tècnics del consistori estan recollint tota la informació necessària per tal que l'Ajuntament "pugui establir les mesures pertinents i exigir responsabilitats pel que considerem una mala praxi que va en contra d'aquest entorn natural protegit". A més, l'alcalde ha explicat que l'Ajuntament entén la necessitat de dur a terme aquestes obres de millora del Canal d'Urgell per qüestions de fuites i d'increment de cabal, però ha advertit que aquest fet "no eximeix a l'empresa concessionària de la gestió de l'aigua de les seves obligacions, que passen per consensuar el projecte i per sol·licitar una llicència en l'àmbit ambiental a l'Ajuntament de les Borges". A més, l'alcalde ha subratllat el fet que "a dia d'avui, els responsables de l'empresa, i a requeriment de l'Ajuntament, s'han limitat a aportar tan sols un projecte tècnic com a únic element d'informació i sense cap referència a la tala d'arbres".

Per últim, des de l'Ajuntament de les Borges expliquen que s'han posat en contacte amb l'Ajuntament de Juneda, també afectat per l'obra i demés incidències ambientals, i amb el Consell Comarcal de les Garrigues, per fer un front comú que faciliti una reparació justa d'aquest entorn.

Per la seva banda, en declaracions al diari Segre, el president del Canal d'Urgell, Ramon Carné, va explicar que "els arbres estaven en mal estat i es restituiran quan es finalitzin les obres".

Les obres i l'eliminació dels arbres del canal (foto: Aj. de les Borges).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa