Notícies

  Dimarts, 3 de març de 2020

Entitats alerten que les obres de restauració de la Femosa estan causant la desaparició de la vegetació de ribera autòctona d’aquest riu

L'Ateneu Popular Garriguenc, el Centre Excursionista Borges-Garrigues i l'ADPN la Banqueta han elaborat un manifest que enviaran als consistoris de la zona de la Femosa

L'Ateneu Popular Garriguenc, el Centre Excursionista Borges-Garrigues i l'ADPN la Banqueta alerten que les obres de restauració de la Femosa que està executant l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) "estan causant la desaparició de la vegetació de ribera autòctona d'aquest riu".

Les entitats garriguenques esmentades denuncien l'eliminació de bona part de l'arbrat de la ribera de la Femosa en el tram comprès entre la Font Vella i la carretera C-233 (de prop d'un quilòmetre). Aquesta tala es produeix en el marc de les obres de restauració de la Femosa que des de mitjans de febrer està executant l'Agència Catalana de l'Aigua als termes municipals de les Borges Blanques i Juneda.

Les entitats recorden que la vegetació de ribera ajuda a fixar el sòl i contribueix a esmorteir l'impacte de les crescudes i a absorbir inundacions. Afirmen que és "del tot incoherent que, després dels aiguats, s'elimini la poca vegetació arbòria de ribera present en el curs d'aquest riu" i lamenten la pèrdua dels pocs exemplars (freixes i lledoners) que hi havia en el tram esmentat. Segons les entitats, s'ha eliminat també un vern que estava protegit al catàleg de béns del consistori municipal de la capital de les Garrigues.

Albert Calvera, portaveu del Centre Excursionista Borges-Garrigues, explica que "aquestes obres contradiuen la Directiva Marc de l'Aigua-Directiva europea 2000/60/CE (DMA) i les pròpies guies tècniques de l'ACA en ocasionar la desaparició de l'escassa vegetació de ribera autòctona de la Femosa i afavorir la presència de la canya americana, espècie exòtica invasora".

A més, apunta que "no estem en contra de les actuacions de restauració d'aquest curs: desbrossades, podes d'arbres, reconstrucció de marges i retirada de residus. Ara bé, caldria que l'ACA fos molt curosa amb els pocs arbres que hi ha a la Femosa. A més, caldria preveure la reforestació dels nombrosos trams on la vegetació autòctona de ribera ha desaparegut. En cas contrari es corre el risc de convertir aquest riu en una simple rasa de desguàs", adverteix Calvera.

Les associacions esmentades han elaborat un manifest amb aquestes i d'altres propostes per a la restauració ambiental d'aquest riu que enviaran als consistoris dels municipis de la conca de la Femosa per tal que s'hi adhereixin.

Un tram de la Femosa on es fan treballs de reparació (foto: entitats).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa