Notícies

  Dimarts, 31 de març de 2020

Unió de Pagesos demana a Agricultura una valoració ràpida dels danys de la gelada del 27 de març a l’ametlla, amb afectacions de fins el 100%, i a la vinya, del 90%

Estimen que en algunes zones de les Garrigues, l’afectació als ametllers ha estat del 100% del conreu

Unió de Pagesos demana al Departament d'Agricultura una valoració ràpida i acurada dels danys que va ocasionar la gelada de la matinada del divendres 27 de març als conreus d'ametller i vinya, alguns dels quals amb afectacions entre el 90% i el 100%, segons una primera estimació del sindicat, i per indemnitzar de manera justa la pagesia afectada, així com per poder aplicar mesures com l'adequació de la fiscalitat de l'IRPF a les pèrdues que es comptabilitzin.
 
El sindicat calcula que hi haurà una pèrdua de producció d'ametlla del 30% a la comarca de l'Anoia, mentre que en algunes zones de les Garrigues i del Pallars Jussà l'afectació ha estat del 100% del conreu. A la zona Claravalls-Altet de Tàrrega (Urgell), l'afectació també ha estat important, amb moltes llavors malmeses, principalment de les varietats primerenques de llargueta; també de vairo i soleta (entre el 70% i el 80%), i de les més tardanes, com marinada (70%). Cal recordar que en aquestes zones les temperatures mínimes de la matinada del 27 de març van ser de -2 graus.
 
Pel que fa a la vinya, Unió de Pagesos alerta que a l'Alt Camp hi ha hagut danys en camps amb varietats primerenques, mentre que a la zona d'Artés, al Bages, ha resultat afectat el 90% de les varietats de chardonnay, i les de mando, picapoll, merlot i cabernet franc, fins a un 75%. Aquesta última començava ara a obrir borró. A l'Alt Penedès, les varietats chardonnay i xarel·lo, en zones baixes, també han patit una afectació important. En varietats més tardanes, com macabeu i cabernet, encara és difícil avaluar-ho.

Fruita dolça

D'altra banda, els fruiters de pinyol de la Plana de Lleida també es veuran afectats per les gelades, a les quals s'hi suma la gran fluctuació de temperatures, fet que comporta un creixement irregular, poc homogeni i excessivament lent dels fruits, i que pot arribar a provocar avortaments de fruit en determinades plantacions i un increment de pinyols oberts en els paraguaians i nectarines primerenques. No obstant, fels danys no es podran quantificar correctament fins les properes setmanes.

Els ametllers han patit els efectes de la gelada del passat 27 de març.

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa