Notícies

  Dimecres, 29 de juliol de 2020

El 57% de la població del Pla d'Urgell i les Garrigues quedarà coberta amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat aquest estiu

Pel que fa a les Garrigues, el 33,7% dels habitants de les Borges Blanques i Puiggròs disposaran aquest estiu de punt de connexió

Aquesta tarda de dimecres, 29 de juliol, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha visitat les obres de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat entre Mollerussa i les Borges Blanques. Prèviament, el conseller s'ha reunit amb l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, l'alcaldessa de Puiggrós, Montse Ruiz, a la seu de l'ens garriguenc, acompanyat del Secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, i del gerent del Consell, Gerard Aliaga. Amb les obres en execució, el 57% dels habitants de les comarques del Pla d'Urgell i les Garrigues disposaran d'accés a la xarxa de fibra òptica de la Generalitat. A finals d'agost, s'hauran estès 16 quilòmetres nous de fibra òptica de la Generalitat que, sumats als 27 ja existents, connectaran 11 municipis entre el Pla d'Urgell i les Garrigues, amb 620.495 euros d'inversió.

En el transcurs de la seva visita a la capital garriguenca, Puigneró ha destacat que "avui era un dia important per al futur de les Garrigues, ja que hi ha arribat la primera infraestructura que ajuda a fixar gent al territori i que pot contribuir a lluitar contra el despoblament de les zones rurals, ja que permet crear feina al municipi i situar les Garrigues, en l'àmbit tecnològic, al segle XXI".

Posteriorment, la comitiva, en la qual també hi havia altres alcaldes i regidors de la comarca, s'ha desplaçat fins al municipi de Puiggròs, on han visitat els treballs de desplegament dels 16 quilòmetres de xarxa que, a finals d'agost, uniran Mollerussa i les Borges Blanques, i que tenen un pressupost de més de 620.000 euros. Pel que fa a la resta dels 24 municipis de la comarca garriguenca, el conseller ha informat que confien a tenir-los connectats abans de l'estiu de l'any 2023, i que els treballs els finançaran a meitats iguals la Generalitat i la Diputació de Lleida.

Puigneró ha afegit que, a partir d'ara, a les Borges i a Puiggrós, 6.300 habitants es podran beneficiar d'aquesta nova xarxa pública, que evita que hi hagin ciutadans de primera i de segona i que permetrà garantir serveis bàsics a la població i la competitivitat de la seva economia. En les pròximes setmanes, els operadors de telecomunicacions ja  podran començar a oferir el servei a la ciutadania i, segons ha exposat el Secretari de Polítiques Digitals, ja hi ha 4 empreses que s'han interessat en fer-ho.

Finalment, el conseller ha volgut remarcar que el sector TIC a Catalunya, a diferència del que han fet la majoria de la resta de sectors, ens els sis primers mesos d'enguany ha crescut a nivell d'ocupació i que, el Govern de Catalunya serà el primer de tot l'Estat en aprovar, dimarts vinent, un decret per a regular el teletreball.

Al seu torn, l'alcalde Mir ha senyalat que pels alcaldes de les Garrigues avui és un goig poder rebre la fibra òptica, ja que és una gran esperança de present i de futur, sobretot per les oportunitats que pot representar pel nostre territori, a nivell empresarial i per a combatre el despoblament. L'alcalde borgenc ha agraït l'esforç que està fent la Generalitat i ha demanat a la Diputació que també faci l'esforç per a poder desplegar la xarxa pública de fibra als 24 municipis de les Garrigues.

Finalment, el president del Consell Comarcal de les Garrigues ha indicat que amb la fibra, juntament amb l'arribada del reg del Segarra-Garrigues, han de garantir les oportunitats i el futur de la nostra comarca.

El conseller ha titllat l'arribada de la fibra òptica a les comarques del Pla d'Urgell i les Garrigues com un progrés que "permet combatre el despoblament de certs territoris", i ha posat d'exemple la crisi de la Covid-19, que ha potenciat el teletreball "com a nova forma de treballar, i hem comprovat que es pot treballar des de qualsevol punt de Catalunya". Puigneró també ha parlat de la importància que la connectivitat té com a dinamitzador de l'activitat econòmica de la zona, i en aquest sentit ha afirmat que "durant aquests propers dos anys, espero que no només ens quedem aquí, sinó que a partir d'aquesta xarxa que hem apropat a les comarques, puguem acabar de fer les ramificacions per arribar a la resta de municipis del Pla d'Urgell i les Garrigues".

Capitals de comarca connectades i municipis al seu pas aquest 2020

Tal com vam explicar des d'aquesta emissora, aquest desplegament forma part del pla del Govern per assegurar la connectivitat a totes les comarques aquest 2020 en un moment clau per la recuperació econòmica del país amb la voluntat de garantir la igualtat d'oportunitats i la vertebració territorial.

Aquest pla per finalitzar el desplegament de la fibra òptica de la Generalitat permetrà connectar les 13 capitals de comarca que falten (Falset, Vielha, Puigcerdà, Moià, Montblanc, Valls, Gandesa, Solsona, Borges Blanques, Sort, Banyoles, El Vendrell i Pont de Suert) i fins a 51 municipis de 16 comarques al seu pas.

En aquest sentit, el desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya posa a disposició del territori una infraestructura que facilita el desplegament de xarxes finalistes de fibra òptica per part dels operadors de telecomunicacions. Des del Govern es treballa amb els consells comarcals, ajuntaments i operadors locals per fer arribar la darrera milla de fibra òptica a les llars.

Aquest 2020 quedaran totes les capitals de comarca connectades i els municipis al seu pas, assolint una cobertura del 84% de la població de Catalunya. Amb l'accés a la fibra òptica, la Generalitat garanteix la igualtat d'oportunitats arreu del país, l'impuls del teixit econòmic a tot el territori, el progrés econòmic i social i també especialment la lluita activa contra la despoblació.

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha visitat aquesta tarda les obres de desplegament de la fibra òptica de la Generalitat entre Mollerussa i les Borges Blanques (foto: Generalitat de Catalunya).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa