Notícies

  Dimecres, 18 de novembre de 2020

Les Borges prepara diverses accions per commemorar el Dia Internacional per a l'eliminació de les violències envers les dones

Es farà la lectura del manifest del 25N, dos tallers adreçats a joves i famílies, la decoració dels aparadors dels comerços borgencs, la pintura d'un mural amb el grafiter Llukuter i un monòleg, entre altres

El pròxim dimecres, 25 de novembre, se celebra el Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones, i l'Ajuntament de les Borges ha preparat vuit accions diferents "per a conscienciar la població sobre la necessitat d'erradicar les violències masclistes de la societat" amb la col·laboració dels comerciants, famílies, persones educadores i joves del municipi, entitats socials del territori, la Generalitat i el Consell Comarcal de les Garrigues.

Segons ha exposat la regidora de Benestar Social, Ariadna Salla, "l'Ajuntament de les Borges ja fa uns dies que s'ha adherit al #Manifest25N2020 que, amb caràcter unitari i elaborat per l'advocada penalista, criminòloga i formadora Carla Vall, ha impulsat l'Institut Català de les Dones (ICD), en el marc de la campanya 'Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes'". Salla, també ha afegit que, "el mateix dia 25 de novembre, es durà a terme la lectura del manifest davant de l'Ajuntament de la capital garriguenca, a les 12 hores".

Igualment, la regidora borgenca ha anunciat que "el consistori també donarà suport a la campanya que posarà en marxa, a partir del dia 23 de novembre, el Consell Comarcal de les Garrigues anomenada '18 SILENCI?', per a donar a conèixer i combatre el fet que, actualment, cada 18 segons una dona és maltractada en algun lloc del món".

Formacions conjuntes amb l'Associació Antisida de Lleida

Tal com hem explicat des d'aquesta emissora, una altra de les novetats destacades d'enguany consistirà en formacions virtuals a persones que eduquen els joves i també a les famílies, basades en un taller de masculinitats i dutes a terme des de l'Associació Antisida de Lleida.

Un dels dos tallers, que porten per títol 'Ser home no és un factor de risc, intentar ser-ho sí', està adreçat a professionals que treballen amb joves i està previst que es faci el dia 23 de novembre, a les 18 hores. Aquest primer taller "pretén contribuir a descobrir com, encara que a nivell biològic no hi ha cap indici que assenyali que ser home sigui un factor de risc, què passa quan s'intenta encaixar amb la masculinitat? Aquella caixa que transmet les creences del que s'espera d'un "home de veritat"? Hi ha risc llavors? Per a qui? Tot plegat hauria de permetre copsar com nosaltres, com a societat, premiem o penalitzem determinades conductes, però, som conscients que ho fem?"

El segon taller està previst pel 30 de novembre, a les 18 hores, on es plantejarà "què és ser home? Com s'aprèn a ser-ho?" A través d'aquestes preguntes es pretén "reflexionar sobre el fet que, actualment, estem aconseguint educar cada vegada més a les nostres filles com als nostres fills, però no als nostres fills com a les nostres filles". 

Campanya als aparadors dels comerços i un mural gegant al carrer

Salla, també ha volgut destacar que "s'han enviat correus electrònics als comerços borgencs animant-los a pintar amb retoladors, facilitats pel consistori, els seus aparadors amb frases relacionades amb el 25N". En aquest mateix àmbit, l'Ajuntament de la capital garriguenca, arran de la bona acollida que va tenir l'any anterior, ha decidit repetir el repartiment gratuït de bosses de la compra reutilitzables, de color lila i amb l'etiqueta #LliuresiSensePor, a tots els comerços que vulguin obsequiar aquests dies la seva clientela amb elles.

A més a més, des de la regidoria de Joventut es durà a terme la pintura d'un mural amb el grafiter Llukuter, a la plaça del costat del Pavelló Francesc Macià. El projecte es durà a terme amb l'aula de la Unitat d'Escolarització Compartida (UEC) de l'Institut Josep Vallverdú, i serà un projecte inclusiu, impulsat per l'Oficina Jove de les Garrigues.

Finalment, si les autoritats sanitàries ho permeten, el dissabte, 28 de novembre, l'Ajuntament de les Borges ha programat el monòleg 'No sólo duelen los golpes' de l'activista i comunicadora Pamela Palenciano, al Pavelló de l'Oli, a les 20 hores.

Cartell del taller 'Ser home no és un factor de risc, intentar ser-ho sí' (foto: Aj. de les Borges Blanques).

  Pujar

  • Ràdio Les Borges 107.1FM Ajuntament de les Borges Blanques

Fem xarxa